Pacilās vai vagās stādīto priedes (Pinus sylvestris) un egles (Picea abies) stādu agrīnā attīstība āreņos un citi meža atjaunošanas sekmīgumu ietekmējošie faktori - Blate, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Augsnes sagatavošana ir plaši izmantota prakse parastās egles (Picea abies) un parastās priedes (Pinus sylvestris) audžu atjaunošanā. Visplašāk izmantotās augsnes sagatavošanas metodes ir vagu un pacilu izveide, šīs metodes uzlabo stādu augšanu un palielina izdzīvojušo stādu skaitu salīdzinājumā ar neapstrādātu augsni. Neskatoties uz šo augsnes sagatavošanas veidu plašo pielietojumu mežu atjaunošanā Latvijā, līdz šim nebija veikti pētījumi, kas salīdzinātu vagu un pacilu sekmību āreņu tipa mežos. Pētījums tika veikts 2016. gadā, periodā no jūlija beigām līdz augusta beigām. Apsekotās audzes bija atjaunotas pirms viena līdz trīs gadiem. Mērķis bija noskaidrot, kurš no apstrādes veidiem sniegtu labākus pieauguma, sausmasas un sakņu kakla caurmēra rezultātus katrai no sugām. Puse no mežaudzēm bija sagatavota ar pacilu un puse ar vagu stādvietām. Stādvietās papildus tika noteikts augsnes pH un blīvums trīs dziļumos, lai redzētu, vai šie faktori palīdz izskaidrot koku mērījumu datus. Salīdzinot augsnes sagatavošanas veidus katra vecuma audzēs, tika noskaidrots, ka trīs gadu laikā pēc stādīšanas P. abies pacilās uzrādīja būtiski labākus rezultātus nekā vagās, savukārt P. sylvestris nebija būtisku atšķirību starp apstrādes veidiem.

Soil preparation is a common practice that precedes outplanting of Norway spruce (Picea abies) and Scots Pine (Pinus sylvestris) as it has been proven to enhance the survival and early growth of seedlings. Nonetheless the specific combined effects of forest type and soil preparation have not been looked at within Latvia. This study was conducted during late July and thru August of 2016 in Vacciniosa mel., Myrtillosa mel. and Mercurialosa mel. type forest that had been prepared with mounding or disc-trenching methods. The forest sites had been planted one to three years ago. The aim was to determine if either of the two species would show greater height increment, dry weight mass or root collar diameter in one of the preparation methods. In addition, soil pH and bulk density was determined at three different depths of microsites to see if these factors could help explain any findings. A comparison of results between soil preparation method within each age group revealed that P. abies planted in mounded sites developed a significant advantage over seedlings planted in disc-trenched microsites. P sylvestris did not have significant advantage in either soil preparation method.
Development of spruce and pine seedlings planted in furrows or mounds and other factors having impact on forest regeneration success
Keywords: Bioloģija; Picea abies; Pinus sylvestris; Pacilas; Vagas; Meža atjaunošana