Apraktās ielejas trīsdimensionāla modeļa izveide, izmantojot gravitācijas mērījumus - Kučinskaite, Kristina (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Apraktās ielejas trīsdimensionālā modeļa izveide, izmantojot gravitācijas mērījumus”, mērķis ir lokalizēt apraktās ielejas morfoloģiskās īpašības, veidojot trīsdimensionālu un divdimensionālus modeļus, veikt interpretāciju par tās ģenēzi, izmantojot gravitācijas lauka mērīšanas metodes. Pētījuma ietvaros veikti gravitācijas mērīšanas darbi, faktiskā materiāla apkopošana, laboratorijas darbi un kamerālie darbi. Rezultātā tika izveidots trīsdimensionāls un divdimensionāli modeļi no gravitācijas anomālijām. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda, ka korelējot urbumu datus ar gravitācijas mērīšanas metodi ir iespējams noteikt apraktās ielejas morfoloģiju.

The aim of the bachelor thesis “3D geological modelling of a buried valley delinieated from gravity measurments” is to localize the morphological properties of the buried valley by creating three-dimensional and two-dimensional models, to provide an insight of its origin using gravity field measurement methods. As part of the study, gravity measurement works, collection of factual material, laboratory analysis and cameral work have been performed. As a result, three-dimensional and two dimensional models from gravitational anomalies were created. The results of the study indicate that it is possible to determine the morphology of the buried valley by correlating borehole data with gravity measurement methods.
3D geological modelling of a buried valley delineated from gravity measurments
Keywords: Ģeoloģija; ģeofizika; apraktā ieleja; gravitācijas mērīšana; gravitācijas anomālija; divdimensionāls modelis