Bitcoin un alternatīvo kriptovalūtu cenu mijiedarbības analīze investēšanai - Nagle, Matīss (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās ar vien plašāku popularitāti iemanto kriptovalūtas un aizvien vairāk cilvēku sāk tās izmantot dažnedažādākajos veidos. Līdz ar to rodas arī dažādi jautājumi par to kā tās funkcionē, kā tās iegādāties, kā mainās cenas, kādas ir tirgus tendences un kā rast tirdzniecības iespējas. Bakalaura darba mērķis ir apskatīt, pēc autora domām, 5 no populārākajām alternatīvajām kriptovalūtām, kā šīs valūtas funkcionē un kādi ir to darbības pamatprincipi, kādas ir to korelācijas un cenu izmaiņas tendences salīdzinot to ar Bitcoin, un izmantojot šo informāciju meklēt tirdzniecības iespējas izmantojot tehnisko analīzi. Lai sasniegtu minēto mērķi sākumā tiks aprakstīts pats Bitcoin, kā tas strādā un kādi ir tā darbības pamatprincipi. Pēc tam tiks veikts korelācijas pētījums starp cenu izmaiņām attiecībā pret Bitcoin dažādos laika periodos. Un pēc tam vizuāli, uz cenu diagrammām, tiks veikta tehniskā analīze un meklētas tirdzniecības iespējas, momentos, kad ir novērojama šī korelācijas nobīde. Bakalaura darba nobeigumā darba autors ir nācis pie secinājumiem, ka pastāv lineāra korelācija cenu izmaiņās starp Bitcoin un alternatīvajām kriptovalūtām, taču ir momenti, kad šīs cenas un volatilitāti ietekmē arī neatkarīgi faktori atkarībā no attiecīgās kriptovalūtas darbības pamatprincipiem. Kā arī ir iespējams atrast tirdzniecības iespējas izmantojot šo te korelāciju izmantojot Bitcoin kā līderi, kā paŗējo kriptovalūtu cenu virzītaju ilgtermiņā un arī īsākos laika periodos. Atslēgvārdi: kriptovalūas, Bitcoin, alternatīvās kriptovalūtas, tehniskā analīze, korelācija.

Cryptocurrencies are becoming more and more popular nowadays and more and more people are starting to use them in different ways. This raises questions about how they work, how to buy them, how prices change, market trends and how to find trading opportunities. The aim of the bachelor thesis is to look at, according to the author, 5 of the most popular alternative cryptocurrencies, how these currencies function and what are their basic principles, what are their correlations and price trends compared to Bitcoin, and using this information to look for trading opportunities using technical analysis. In order to achieve this objective, Bitcoin itself will be described, how it works and what are its basic principles. A correlation study will then be carried out between price movements relative to Bitcoin and the other cryptocurrencies over different time periods. And then a technical analysis will be carried out visually, on price charts, and trading opportunities will be sought at the moments when this correlation shift is observed. At the end of the thesis, the author has come to the conclusion that there is a linear correlation in price movements between Bitcoin and alternative cryptocurrencies, but there are moments when these prices and volatility are also affected by independent factors depending on the fundamentals of the cryptocurrency in question. It is also possible to find trading opportunities using this correlation, using Bitcoin as a leader, as a driver of the prices of other cryptocurrencies in the long term and also in shorter time periods. Keywords: cryptocurrencies, Bitcoin, alternative cryptocurrencies, technical analysis, correlation.
Analysis of price interactions between bitcoin and alternative cryptocurrencies for investing
Keywords: Ekonomika; kriptovalūtas; Bitcoin; alternatīvās kriptovalūtas; tehniskā analīze; korelācija