Psiholoģiskais terors darba vietā - Kaņepa, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Psiholoģiskais terors darbavietā mūsdienās ir reāla, kaitējumu radoša problēma, kas bojā gan cilvēku garīgo veselību un veselību kopumā, gan visu cilvēka dzīvi. Psiholoģiskajam teroram ir divi veidi – mobings un bosings. Darba mērķis bija noskaidrot, kā gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs tiek izprasts jēdziens „psiholoģiskais terors darbavietā” un kā ar to cīnīties, kā arī izpētīt psiholoģiskā terora tiesisko regulējumu. Darba galvenie uzdevumi: •izprast jēdzienus psiholoģiskais terors, mobings un bosings; •pierādīt, ka pret sievietēm psiholoģiskais terors darbavietā tiek vērsts biežāk kā pret vīriešiem; •iepazīties un izanalizēt tos normatīvos aktus, kuri netieši regulē psiholoģisko teroru darba tiesikajās attiecībās Latvijā; •izpētīt, kā psiholoģisko teroru regulē citās valstīs; •atrast tiesu prakses piemērus, kas pierāda, ka ar psiholoģisko teroru var cīnīties arī tiesvedības ceļā. Atslēgvārdi: mobings; bosings; psiholoģiskais terors; darbavieta; darba devējs; darbinieks

Psychological terror in the workplace nowadays is a real and damaging problem.Psychological terror in the workplace is damaging the mental health of people and overall health as well as human lives. This works aim was to find out how in Latvia and other countries in the world understood the term "psychological terror ", find out, how to fight with it and investigate the psychological terror legislation. The main tasks of the work: •understand the concepts of psychological terror, mobbing and bossing; •demonstrate that women is facing with psychological terror in workplace more than men; • consult and analyze the laws and regulations which indirectly regulate psychological terror in workplace in Latvia •explore how psychological terror ir regulated in other countries; •Find examples of jurisprudence that proves that with psychological terror can fight also in the legal proceedings. Keywords:mobbing, bossing, psychological terror, workplace, employer, employee
Psychological violence in the workplace
Keywords: Juridiskā zinātne