Mediācija laulības šķiršanas lietās - Ručevica, Ilze (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā autore pēta mediācijas iespējas Latvijā, kā arī vērtē tās attīstības tendences un veicinošos apstākļus. Laulības šķiršanu autore apskata no juridiskā viedokļa, pieņemot, ka tas ir veids, kā indivīds realizē sev piešķirtās tiesības. Autore izpētījusi atsevišķu valstu mediācijas regulējuma īpatnības šajā jomā un analizējusi, kuras metodes varētu pārņemt Latvijā, ņemot vērā pašreizējo tiesu pārslodzi, kā arī, lai maksimāli tiktu ievērotas bērna tiesības un intereses. Darbā apskatīta aktuālā problemātika, kas traucē veikt efektīvu mediāciju laulības šķiršanas lietās, un piedāvāti attiecīgi risinājumi. Autore ir noformulējusi mediācijas priekšrocības un sniedz priekšlikumus izmaiņām likumdošanā, kā arī analizē, ko un kāpēc būtu jāizmaina līdzšinējā izpratnē par izlīguma institūtu. -

The author in thesis researches current situation in field of divorce mediation in Latvia, as well as examining main tendency and contributing conditions of divorce mediation in Latvia. The author examines the process of divorcing on the legal point of view, assuming that it is the way how to realize your fundamental rights. The author especially analyzed the legislation and practice of divorce mediation in various countries to find the methods which can be adopted in Latvian legislation, taking into account, overloaded courts and the best interests of child. The author in thesis indicates advantages of divorce mediation and offers possible changes in legislation concerning to mediation, also analyzes, what and why should be changed in practice of making agreements in mediation process.
Divorce Mediation
Keywords: Juridiskā zinātne