Ergonomiskie riski un veselības veicināšanas pasākumi degvielas uzpildes stacijās uzņēmumā Virši-A - Lazorenko, Ilva (Latvijas Universitāte, 2022)
„Ergonomiskie riski un veselības veicināšanas pasākumi degvielas uzpildes stacijās uzņēmumā AS “Virši-A” ”. Darba autore: Ilva Lazorenko. Darba zinātniskais vadītājs: profesors Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 77 lpp., ietver 24 attēlus, 7 tabulas, 5 pielikumus, 45 informatīvos avotus. Maģistra darbs sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apskatīta un analizēta literatūra par ergonomiskiem riskiem degvielas uzpildes staciju darbinieku darba procesā. Pētījuma otrajā daļā aprakstītas pētījumā pielietotās metodes, trešajā daļā - iegūto rezultātu analīze un rezultātu iztirzāšana, ceturtajā daļā izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi. Pētījuma rezultāti par degvielas uzpildes staciju darbinieku ergonomiskiem riskiem darbā ļauj secināt, ka darbinieki pakļauti smagu nastu celšanai, piespiedu darba pozām, līdz ar to nodarbināto darbspējas samazinās. Izmantotās metodes: strādājošo aptauja, slodzes galveno rādītāju metode slodzes darba novērtēšanai (SGR - A metode), ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontrole (ĀEK) metode, darba pozu analīze (OWAS metode), rekomendējamais smaguma celšanas limits (NIOSH vienādojums), darbaspēju indeksa noteikšana. Atslēgas vārdi: degviela, stacija, operators, ergonomika, darbspējas, veicināšana.

“Ergonomic risks and health improvement actions at gas station company in the Virsi-A”. Author – Ilva Lazorenko. Scientific advisor: professor Dr. Sc. Admin. – Henrijs Kaļķis. Master's Thesis consist of 76 pages, 24 pictures, 7 tables, 5 appendices and 45 sources of information. The master's work consists of 4 parts. The first part deals with and analyses the literature on ergonomic risks to the service of service stations. The second part of the study describes the methods applied in the study, the third part, the analysis of the results obtained and the examination of the results, the fourth part develop-ing measures to promote health. The results of the study on ergonomic risks for service station staff suggest that workers are exposed to heavy burden lifting, forced posture, as well as re-duced workability. Methods used: survey of workers, method of load key indicators for load as-sessment (SGR - A method), ergonomic risk rapid exposure control (UEK) meth-od, analysis of workplaces (OWAS method), recommended stress limit (NIOSH equation), determination of the performance index. Key words: fuel, station, operator, ergonomics, workability, promotion.
Ergonomic risks and health improvement actions at gas station company in the Virsi-A
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; degviela,; stacija; operators; ergonomika; darbspējas