Latviešu identitātes svešumā veidošana: Sanfrancisko Latviešu nama pieredzes analīze - Turlaja, Betija (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba "Latviešu identitātes svešumā veidošana: Sanfrancisko Latviešu nama pieredzes analīze" mērķis ir noskaidrot, cik lielā mērā un ar kādiem komunikatīvajiem instrumentiem Latviešu nams Sanfrancisko ietekmē vietējo latviešu identitātes veidošanu un to uzturēšanu. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkota identitātes, nacionālās identitātes un trimdas identitātes, kā arī kultūru hibridizācijas jēdzieni. Izveidots arī vēsturiskais konteksts, kā ietvaros apkopots latviešu trimdas pārskats, kas sniedz izpratni par latviskās identitātes veidošanās pirmsākumiem un attīstību trimdiniekiem atrodoties svešumā. Ar etnogrāfiskā novērojuma, daļēji strukturēto interviju, pamatotās teorijas un gadījumu studiju pielietošanu, izpētīta Sanfrancisko esošā Latviešu nama loma Amerikā dzīvojošo latviešu latviskās identitātes veidošanā un uzturēšanā. Secināts, ka Sanfrancisko nams kalpo kā komunikatīvā platforma latviešu/Latvijas identitātes kopšanai svešumā. Atslēgvārdi: Latviešu nams, Ziemeļkalifornijas Latviešu biedrība, identitāte, trimda, Sanfrancisko, latvietība, latviešu valoda

The aim of this master thesis is to clarify with what kind of communicative instruments San Francisco Latvian Centre helps local Latvians to evolve their Latvian identity. In the theoretical part the author is describing the concept of identity, national identity and exile identity. Insight has been gained of the historical context of Latvian exile and the activities of Latvian community in the new abode. The empirical part is based on four research methods - ethnographical research, semi- structured interviews, grounded theory and the case study. The results of this research will provide the information about San Francisco Latvian Centre role of evolving Latvian identity. Keywords: Latvian Centre, Northern California Latvian Association, identity, San Francisco, Exile, Latvian language
Creating Latvian identity while living abroad: Analysis of San Francisco Latvian Centre Experience
Keywords: Komunikācijas zinātne