Ultra plānu anodēta alumīnija oksīda saturošu optisko slāņu iegūšana - Janukoviča, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā ir apskatīta un izpētīta literatūrā pieejamā informācija par alumīnija anodēšanu, AAO membrānām, nanostruktūru iegūšanas metodēm un to izmantošanu plazmonu rezonansē. Praktiskajā daļā tiek detalizēti apskatīta eksperimentu gaita – parauga apstrāde, AAO iegūšana mainot dažādus parametrus, optisko īpašību mērīšanas apstākļi. Izpētīta anodēšanas parametru ietekme uz poru izkārtojamību un membrānas biezumu, ka arī izvairīšanas no AAO virsmas defektiem, optisku slāņu iegūšanas metodes. Izveidotas AAO membrānas ar dažādiem poru izmēriem un slāņa biezumiem, to izpētīja ar skenējošo elektronu mikroskopu. Rezultātā noteica AAO maskas iegūšanas metodes, kas ir piemērotas: 1) nanodaļiņu masīvu veidošanai 2) optiski aktīvo pārklājumu iegūšana.

The Master’s thesis contains the literature research about aluminum anodising, AAO membranes, nanostructure creation methods and their application in plasmon resonance. The practical part contains detailed description of experiments - the sample treatment, AAO acquisition by changing various anodation parameters and the optical layers the measurement conditions. The sorption of anodising parameters impact on the pore regularity and membrane thickness, as well as circumvention of the AAO surface defects, layer optical experimental techniques. AAO membranes were created with different pore sizes and layer thicknesses, it examined by scanning electron microscopy. Led to the AAO mask creation methods which are applicable for: 1) the formation of nanoparticle arrays 2) acquisition of optically active coatings.
Acquisition of optical layers based on ultrathin anodized aluminum oxide
Keywords: Ķīmija