Atvaļinājumu piešķiršanas un kompensēšanas tiesiskais regulējums un prakse. - Jaunzema, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Lai varētu pilnvērtīgi atpūsties un uzkrāt spēkus, ikvienam darbiniekam, kas veic algotu darbu, ir tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu. Darba devējam ir pienākums darbinieku informēt par tiesībām saņemt atvaļinājumu un piešķirt to saskaņā ar Darba likumā noteikto kārtību. Savukārt darbiniekam ir pienākums, šīs tiesības izmantot savlaicīgi, ievērojot Darba likumā noteikto atvaļinājumu piešķiršanas noilguma termiņu. Maģistra darba mērķis, salīdzinot atvaļinājumu tiesību institūtu saturu, to attīstības kopējo regulējumu un publicētos viedokļus, ir konstatēt Latvijas Republikas atvaļinājumu tiesību institūta trūkumus un sniegt priekšlikumus, kā tos varētu pilnveidot. Izstrādājot maģistra darbu, darba autore izvirza šādus uzdevumus: 1.apzināt un analizēt nepieciešamo literatūru, normatīvos aktus, juridiskās prakses materiālus un viedokļus (tai skaitā tiesu nolēmumus un spriedumus), kuros ir ietverta gan Latvijas Republikas tiesu, gan starptautiskā tiesu prakse; 2.analizēt tiesu praksi Latvijā un citās valstīs; 3.identificēt tiesiskos veidus, ko darba devējs var izmantot, lai motivētu darbinieku savlaicīgi izmantot pieejamos atvaļinājumus. Pamatojoties uz veikto pētījumu par atvaļinājumu tiesību institūta piemērošanu un kopējo regulējumu Latvijā un ārvalstīs, darba autore ir izdarījusi secinājumus un sagatavojusi priekšlikumus, kā darba devējs var efektīvāk motivēt darbinieku izmantot atvaļinājumus, lai izvairītos no darba strīdiem, kas varētu rasties, ja darbinieks savlaicīgi neizmanto tiesības uz atvaļinājumiem. Papildus darba autore ir sagatavojusi priekšlikumus darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu papildināšanai.

In order to be able to fully rest and accumulate strength, every employee who performs paid work is entitled to paid leave. The employer has an obligation to inform the employee regarding the right to receive leave and to grant it in accordance with the procedures laid down in the Labour Law. In turn, the employee has an obligation to exercise this right in a timely manner, observing the limitation period for granting leave laid down in the Labour Law. The aim of the Master's thesis, comparing the content of the leave law institutes, the common framework for their development and the published opinions, is to identify the shortcomings of the Institute of Leave Rights of the Republic of Latvia and to provide proposals on how they could be improved. When developing a master's thesis, the author of the paper sets the following tasks: 1.to identify and analyse the necessary literature, regulatory enactments, materials and opinions of legal practice (including court rulings and judgments) which include both the case-law of courts of the Republic of Latvia and international courts; 2.analyse case-law in Latvia and other countries; 3.identify the legal ways that the employer can use to motivate the employee to take available leave in a timely manner. On the basis of the research carried out on the application of the Institute of Leave Rights and the common regulation in Latvia and abroad, the author of the work has drawn conclusions and prepared proposals on how the employer can motivate the employee to take leave more effectively in order to avoid labour disputes that could arise if the employee does not exercise the right to leave in a timely manner. In addition, the author of the work has prepared proposals for supplementing the laws and regulations governing employment legal relationships.
Legal framework and practice for granting and compensating for leave.
Keywords: Tiesību zinātne; atvaļinājums; darba tiesības; juridiskās problēmas; darba devējs; darbinieks