Vides pārvaldības problēmu analīze ekotūrisma maršrutos: Ilūkstes novada piemērs - Valpēters, Toms (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā tika veikta Ilūkstes novada ekotūrisma maršrutu vides pārvaldības problēmu analīze. Šobrīd novadā ir četri ekotūrisma posmi – dabas parks „Dvietes paliene”, dabas liegums „Pilskalnes Siguldiņa”, dabas taka „Akmeņupe” un Bebrenes muižas parks. Ņemot vērtā izmaiņas, kas skars Ilūkstes novadu reformas rezultātā, darba mērķis ir noteikt šobrīd pastāvošās problēmas vides pārvaldībā, izpētot teritoriālos plānojumus, apsekojot teritoriju dabā un pēc anketēšanas rezultātiem analizējot vietējo iedzīvotāju viedokli par ekotūrisma maršrutiem. Konstatēts, ka ekotūrisma maršrutos no vides pārvaldības sektoriem visaugstāk respondenti novērtēja videi draudzīgu pārvietošanos, bet viszemāk tika novērtēta bioloģisko produktu aprite. Gan respondentu atbildes, gan teritorijas apsekošanās gaitā iegūtie novērojumi liecina, ka ekotūrisma maršrutos būtiskākie uzlabojumi nepieciešami atkritumu apsaimniekošanā, kā arī bioloģisko produktu aprites nodrošināšanā.

Master's theses work carried out an analysis of environmental management problems for ecotourism routes in Ilūkstes district. Now there are four ecotourism paths - a nature park “Dvietes paliene” a restricted area “Pilskalnes Siguldiņa’’, a nature trail “Akmeņupe'' and Bebrenes Manor Park. Due to a regional reform which is going to change Ilūkstes district, the aim of the master work is to determine management problems, to investigate a territorial planning to explore territory and analyze results of questioning about ecotourism routes. It was found that in ecotourism routes from the environmental management sector, the most senior respondents assessed environmental-friendly movements, while the movement of organic products was most underestimated. Both responses from respondents and observations from the site surveys show that major improvements in ecotourism routes are needed in waste management as well as in the handling of biological products.
Analysis of environmental management problems in ecotourism trails: case study of Ilūkstes municipality
Keywords: Vides zinātne; ekotūrisms; ekotūrisma maršruti; Ilūkstes novads; Vides pārvaldība; vietējie iedzīvotāji