Pacientu drošības principu pielietojums geriatrisko pacientu aprūpes procesā - Spure, Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir “Pacientu drošības principu pielietojums geriatrisko pacientu aprūpes procesā”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka sabiedrības novecošanās rezultātā palielinās geriatrisko pacientu skaits, un šīs grupas pacientu drošība ir nozīmīga veselības aprūpes problēma. Šīs problēmas risināšana prasa aprūpes personālam kvalitatīvu un pilnvērtīgu zināšanu un prasmju kopumu, lai nodrošinātu un veicinātu pacientiem drošu vidi un aprūpes procesu. Pētījuma mērķis ir veikt aprūpes personāla pieredzes izpēti un analīzi par pacientu drošības principu pielietojumu geriatrisko pacientu aprūpes procesā stacionārā veselības aprūpē. Pētījuma jautājumi ir: Kāda ir aprūpes personāla pieredze pacientu drošības principu pielietošanā geriatrisko pacientu aprūpes procesā? Kādi faktori veicina un kavē pacientu drošības principu pielietošanu geriatrisko pacientu aprūpes procesā? Pētījumā tika izmantotas kvalitatīvā pētījuma metodes. Tika veiktas 15 daļēji strukturētas intervijas ar māsām un māsu palīgiem. Iegūtie dati tika analizēti ar induktīvās kontentanalīzes metodi Atlas.ti kvalitatīvās analīzes programmā. Pētījuma rezultāti parāda, ka galvenie pacientu drošības riska faktori, veicot aprūpi geriatriskiem pacientiem, ir pacienta identifikācija, komunikācija, kritienu un izgulējumu risks. Lai novērstu vai samazinātu kaitējuma vai kļūdu iespējamību, ikdienā notiek veselības iestādes vadlīniju, principu vai algoritmu pielietojums. Aprūpes personālam ir zināšanas par vadlīniju esamību, bet trūkst pilnvērtīgas izpratnes par to pielietošanu. Pacientu drošības principu pielietošanu geriatrisko pacientu aprūpes procesā kavē laika trūkums, zināšanu un prasmju nepietiekamība, savstarpējā komunikācija, kas ietekmē darbu komandā. Nevēlamu atgadījumu situācijās ir nozīme pacientu drošības ziņošanas sistēmai, kas palīdz atrast un risināt pamatcēloņus. Atslēgvārdi: geriatrisks pacients, pacientu drošība principi, pacientu drošība, kritiena riski, izgulējuma riski, infekcijas riski, komunikācija, pacienta identifikācija, pacientu drošības ziņošanas sistēma.

The topic of the master’s thesis is "The application of patient safety principles in the care process of geriatric patients". The topicality of the thesis lies in the fact that the number of geriatric patients is increasing as a result of an ageing population, and the safety of patients in this group is a major healthcare challenge. Addressing this problem requires nursing staff to have a high-quality comprehensive knowledge and skills to ensure and promote a safe environment and care process for patients. The aim of the research is to explore and analyse the experience of nursing personnel in the application of patient safety principles in the geriatric patient care process in a hospital. The research questions are: What is the experience of nursing staff in applying patient safety principles in the geriatric care process? What factors promote and hinder the application of patient safety principles in the care of geriatric patients? The study applied qualitative research methods. 15 semi-structured interviews with nurses and nursing assistants were conducted. And the data were analyzed with inductive content analysis method by using Atlas.ti qualitative analysis program. The results show that the main risk factors for patient safety in the care of geriatric patients are patient identification, communication, risk of falls and bedsores. To reduce the likelihood of harm or error, healthcare facilities rely on the use of clinical guidelines, safety protocols, and care algorithms in daily practice. While nursing staff are generally aware that these resources exist, there is often a limited understanding of how to apply them effectively in practice, particularly in relation to patient safety. Barriers to the consistent application of patient safety principles in geriatric care include time constraints, insufficient knowledge and skills, and inadequate communication—all of which negatively affect teamwork and the overall quality of care. In occurrence, harm situations, a patient safety reporting system plays a crucial role in identifying root causes and supporting systematic improvement. Keywords: geriatric patient, patient safety principles, patient safety, fall risks, bedsore risks, infection risks, communication, patient identification, patient safety reporting system.
The application of patient safety principles in the care process of geriatric patients
Keywords: Medicīna; geriatrisks pacients; pacientu drošība principi; pacientu drošība; pacientu drošības ziņošanas sistēma; pacienta identifikācija