Vējauzas un parastās gaiļsāres sēklu ūdens ekstraktu ietekme uz Fusarium spp. sēņu augšanu - Ulme, Kitija (Latvijas Universitāte, 2021)
Nezāļu sēklu uzkrāšanās augsnē būtiski ietekmē nezāļu augu skaitu aramzemē, tāpēc augsnes sēklu bankas samazināšana ir viens no veidiem, kā ilgtspējīgi kontrolēt nezāļu populācijas. Mikroorganismu darbība ir svarīgs faktors, kurš ietekmē sēklu spēju saglabāt dzīvotspēju augsnē un mikroorganismu izmantošana var palīdzēt kontrolēt nezāļu augsnes sēklu banku videi draudzīgā veidā. Taču sēklām piemīt aizsardzības mehānismi, kas samazina mikroorganismu ietekmi un palīdz sēklām ilgāk saglabāties augsnes sēklu bankā. Zināms, ka fenolu dabas savienojumi un flavonoīdi, kuri uzkrājas sēklu struktūrās, var inhibēt sēņu attīstību. Darba mērķis bija salīdzināt dažādu populāciju sēklu potenciālo spēju inhibēt sēņu augšanu. Darbā izvirzīts uzdevums noteikt vai vējauzas (Avena fatua) un parastās gaiļsāres (Echinochloa crus-galli) sēklu ūdens ekstraktiem ir inhibējoša ietekme uz Fusarium oxysporum un Fusarium graminearum micēlija augšanu, izmantojot agara bedrīšu metodi uz 100% un 10% YMA (rauga un iesala ekstrakta) barotnēm. Kā arī noteikt kopējo fenolu daudzumu gan vējauzas veselo sēklu, gan vējauzas sēklu plēkšņu un parastās gaiļsāres sēklu ūdens ekstraktos. Kopējo fenolu saturu (TPC) sēklu ekstraktos noteica spektrofotometriski, izmantojot 96-bedrīšu mikroplašu testu, kā standartu izmantoja galluskābi. Iegūtie rezultāti norādīja, ka vējauzas un parastās gaiļsāres sēklu ūdens ekstraktiem nav būtiskas inhibējošas ietekmes uz Fusarium oxysporum un Fusarium graminearum micēlija augšanu. Kopējā fenolu satura noteikšanas rezultāti norādīja, ka fenolu daudzums būtiski atšķiras gan vējauzas veselo sēklu ekstraktos abu populāciju starpā, gan parastās gaiļsāres abu populāciju sēklu ekstraktos, savukārt abos no vējauzas sēklu plēksnēm pagatavotajos ekstraktos nebija būtiskas atšķirības kopējā fenolu daudzumā.

The accumulation of weed seeds in the soil has a significant impact on the number of weed plants on arable land, so reducing the soil seed bank is one way to control weed populations in a sustainable way. The activity of microorganisms is an important factor influencing the ability of seeds to remain viable in the soil and the use of microorganisms can help to control the weed seed bank in an environmentally friendly way. However, seeds have defense mechanisms that reduce the impact of microorganisms and help seeds to persist longer in the soil seed bank. It is known that natural phenolic compounds and flavonoids that accumulate in seed structures can inhibit fungal growth, which is also discussed in this work. The aim of this work was to determine whether aqueous extracts of seeds of wild oat (Avena fatua) and common barnyardgrass (Echinochloa crus-galli) have an inhibitory effect on mycelial growth of Fusarium oxysporum and Fusarium graminearum using the agar well method on 100% and 10% YMA (yeast malt agar) media. The aim was also to determine the total phenolic content of the wild oat seed extracts and wild oat hulls extracts, as well as the water seed extracts of the common barnyardgrass. Total phenolic content of the seed extracts (TPC) was determined spectrophotometrically using a 96-well microplate method with gallic acid as a standard. The results indicated that the aqueous extracts of the seeds of wild oat and common barnyardgrass did not have a significant inhibitory effect on the mycelial growth of Fusarium oxysporum and Fusarium graminearum. The total phenolic content analyses indicated that the phenolic content of the whole seed extracts of both wild oat seeds and common barnyardgrass seeds differed significantly between the two populations, while the two extracts prepared from the seed hulls of the wild oat seeds did not differ significantly in total phenolic content.
Effect of wild oat and barnyardgrass seed water extracts on the growth of Fusarium spp. fungi
Keywords: Bioloģija; vējauzas sēklas; parastās gaiļsāres sēklas; sēklu ūdens ekstrakti; Fusarium spp.; kopējais fenolu saturs