Ēnu ekonomikas apkarošana kā finanšu resursu papildināšanas veids valsts budžetā - Vanaga, Madara (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs „Ēnu ekonomikas apkarošana kā finanšu resursu papildināšanas veids valsts budžetā”, izstrādāts LU EVF finanšu katedrā. Ēnu ekonomikas apjoms ir milzīgs un nevienas valsts valdība to nedrīkst ignorēt it sevišķi ekonomiskās krīzes laikā. Par vienu no 2011. gada prioritātēm valsts budžeta sagatavošanas procesā izvirzīta ēnu ekonomikas samazināšana un ieņēmumu papildināšana. Darba gaitā analizēti ēnu ekonomikas teorētiskie aspekti, sekas un cēloņi, nereģistrētā nodarbinātība, nedeklarētie ienākumi, nelikumīgās darbības, kā arī korupcijas riski. Apskatītas valsts budžeta ienākumu papildināšanas iespējas. Noslēgumā izstrādāti secinājumi un priekšlikumi ēnu ekonomikas samazināšanai un budžeta ieņēmumu palielināšanai. Ieviešot autores priekšlikumus, iespējams samazināt ēnu ekonomikas apjomu valstī. Darbs izstrādāts latviešu valodā 3 nodaļās, satur 2 pielikumus, 11 attēlus un 6 tabulas, kopumā 74 lappuses. Izmantotās literatūras sarakstā ir 53 bibliogrāfiskās apraksta vienības.

Bachelor work thesis „Reduction of the Shadow Economy as the Possibility of the State Budget Financial Resource Increase” for obtaining of Professional Bachelor degree in Financial Sector Management is worked out in LU EMF financial department. Currently there is a huge amount of Shadow economy and all governments should consider it as serious threat, especially during the economic crisis. The topicality of thesis is connected with one of priorities of budgetary process of state budget for 2011 – reduction of shadow economy and increase of revenues. At diploma thesis are described theoretical aspects of shadow economy – definitions, elements and classification of shadow economy, as well as unregistered employment, undeclared income, illegal financial activities and risks of corruption. Main results of bachelor work thesis are proposals and recommendations for reduction of shadow economy and possibility to increase budget revenues, which can be used for further researches as well as for shadow economy reduction measures. Work is prepared in Latvian, it consists of 2 annexes, 11 figures and 6 tables, overall 74 pages. In bibliography are 53 bibliography and literature sources.
Reduction of the Shadow Economy as the Passibility to increase Financial Resources of State Budget
Keywords: Vadībzinātne