Diabētiskā retinopātija. Saistība ar metabolo kompensāciju, diabēta ilgumu, un citām mikro un makrovaskulārām komplikācijām 1. tipa cukura diabēta pacientiem - Ullase, Lelde (Latvijas Universitāte, 2018)
Diabētiskā retinopātija ir nopietna komplikācija, kas skar ļoti daudz 1. tipa cukura diabēta pacientus. Tādēļ darba galvenais mērķis ir pierādīt diabēta retinopātijas attīstības smagumu atkarībā no CD ilguma un metabolās kompensācijas, kā arī retinopātijas saistību ar citām mikro un makrovaskulārajām komplikācijām, lai iegūtu lielāku priekšstatu par to, kas ir šīs komplikācijas veicinošie faktori un ar ko tā mēdz pastāvēt kopā. Materiāli un metodes: pētījumā retrospektīvi tika analizētas slimības vēstures pacientiem, kas slimo ar 1TCD no 2016.g janvāra līdz 2018.gada martam Paula Stradiņa Klīniskajā Universitātes slimnīcā. Pētījumā iekļauti 79 (158 acis) pacienti. Datu statistiskai apstrādei tika izmantota statistikas programmu IBM SPSS Statistics versija 25.0. Tabulas tika veidotas gan SPSS, gan Microsoft Excel 2016 programmās. Rezultāti: Pētījumā konstatējām, ka starp DR formu un pakāpēm ir novērojama gandrīz ideāla saistība. Salīdzinot cukura diabēta slimības ilgumu ar diabētiskās retinopātijas formu, rezultāti pierāda, ka cukura diabēta slimošanas ilgums pacientiem bez DR ir izteikti mazāks: 11,23 ± 8,89 gadi. Pētījuma rezultāti parāda, ka CD metabolā kompensācija (%) nav statistiski atšķirīga starp pacientiem ar dažādām diabētiskā retinopātijas formām, tātad, nav arī saistības. Salīdzinot redzes asumu labai un kreisai acij starp trim grupām: abas DR formas un nav DR, tad ir redzams ka redzes asums pacientiem bez DR ir izteikti lielāks abu acu gadījumā: 0,83 ± 0,27 dioptrijas. Analizējot DR formu/esamību saistību ar AH esamību, varam secināt, ka nav statistiski ticama atšķirība (Pχ > 0,05) starp DR veidu grupām un, attiecīgi, nav nozīmīga saistība starp šīm slimībām. Mikrovaskulārās komplikācijas ir stipri jeb cieši ir saistītas ar DR esamību (V = 0,40) un vēl stiprāk vai ļoti cieši ar DR formu (V = 0,61). Nav nozīmīga saistība starp DR formām un makrovaskulārajām komplikācijām, tai skaitā riska faktoru. Secinājumi: vairāk kā 2/3 no pētījumā iekļautajiem pacientiem tika konstatēta jebkāda veida DR. Salīdzinot pasaulē un Latvijā izmantotās klasifikācijas, novēroja gandrīz ideālu saistību. Tika atrasta statistiski nozīmīga, vidēji cieša atšķirība, ka pacientiem, kuriem nav DR pazīmju, vidējais slimošanas ilgums ir izteikti mazāks nekā grupās, kurās ir noteikta DR. Netika atrasta statistiski ticama atšķirība starp DR formām un metabolās kompensācijas vidējiem lielumiem, kaut gan literatūras datos pieejama informācija par pētījumiem, kur metabolās kompensācijas lielums būtiski ietekmē DR attīstību. Salīdzinot abas DR formas un nav DR, ir redzams, ka redzes asums pacientiem bez DR ir izteikti lielāks abās acīs. Analizējot DR formu/esamību saistību ar AH, netika atrasta statistiski ticama atšķirība un saistība. Iegūtie rezultāti parāda, ka DR mikrovaskulārās komplikācijas ir cieši saistītas ar DR esamību un ļoti cieši siastītas ar DR formu. Netika atrasta nozīmīga saistība starp DR formu/esamību un makrovaskulārajām komplikācijām, riska faktoru.

Diabetic retinopathy is a severe complication among patients with type 1 diabetes mellitus. This complication affects more than a half of type 1 diabetes mellitus patients. The aim of this research is to prove the development severity of diabetic retinopathy that depends on the duration of diabetes and metabolic compensation. Also to determine retinopathy's association with other micro and macrovascular complications for better understanding what are the contributory factors for these complications to develop and which of those may coexist. Materials and methods: a retrospective study was held at Pauls Stradiņš Clinical University Hospital (Riga, Latvia). From January 2016 till March 2018 79 (158 eyes) patient histories were analyzed who has type 1 diabetes mellitus. IBM SPSS Statistics version 25.0 was used to process data. Tables were made in SPSS and Microsoft Excel 2016 programs. Results: Between DR forms and grades almost ideal association was established. Results show that the duration of diabetes mellitus is considerably smaller in a group without DR 11,23 ± 8,89 years. The results of the research show that metabolic compensation (%) in diabetes mellitus have no association with diverse forms of DR. Comparing mean visual acuity for the right an left eye and comparing three groups: both types of DR and no DR - visual acuity in patients without DR is higher in both eyes: 0,83 ± 0,27 dioptres. Analyzing association between form/existence of DR and presence of arterial hypertension - no statistically significant association was found between those two diseases. Looking at the association between DR and microvascular complications can conclude that these complications have a strong association (V = 0,40) with the existence of DR and even stronger (V = 0,61) with the forms of DR. Analyzing macrovascular complications and risk factor - no statistically reliable no association was established. Conclusions: more than 2/3 of patients have any signs of DR. Comparing between two classifications - almost ideal association were observed. Statistically, a significant medium strong difference was found that patients who don't have any signs of DR have a shorter mean duration of diabetes mellitus than those who have. No statistically positive difference was found between forms of DR and mean values of metabolic compensation although the association is mentioned in literary sources. Comparing two groups: both types of DR and no DR we can see that the visual acuity in patients without DR is higher in both eyes. No statistically significant difference and association were found between the type or existence of DR and arterial hypertension. The results of the research show that microvascular complications of diabetes mellitus have a strong association with the presence of DR and even stronger with the forms of DR. No association was found between form/existence of DR and macrovascular complications and one risk factor.
Diabetic retinopathy. Association with metabolic compensation, duration of diabetes and other micro and macrovascular complications in patients with type 1 diabetes mellitus
Keywords: Medicīna; diabētiskā retinopātija; metabolā kompensācija; glikētais hemoglobīns; pirmā tipa cukura diabēts; nefropātija