Aiviekstes baseina upju hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas - Aizpuriete, Zelma (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā ”Aiviekstes baseina upju hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas” ir veikta Aiviekstes baseina upju hidroloģiskā režīma izmaiņu analīze, to ietekmējošie faktori laika posmā no 1960.-2012. gadam. Darba literatūras apskatā ir apkopota informācija par Latvijas upju hidroloģisko režīmu, to ietekmējošajiem dabiskajiem un antropogēnajiem faktoriem. Sniegts ieskats pētījumos par hidroloģiskā režīma izmaiņām un to ietekmējošajiem faktoriem Latvijā un Eiropā. Darbā ir izmantotas hidroloģisko novērojumu datu rindas Aiviekste – Aiviekstes HES, Aiviekste-Lubāna, Rēzekne – Griškāni un Pededze-Litene HNS no 1960.-2012.gadam. Kā arī meteoroloģisko datu rindas Zīlānu un Rēzeknes MNS no 1960.-2009. gadam. Datu analīzē pielietotas matemātiskās statistikas metodes. Petījuma un diskusijas daļā ir analizētas Aiviekstes baseina upju noteces, termiskā un ledus režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas. Kā arī noskaidrota meteoroloģisko parametru mainība, sakarības un ietekme uz hidroloģisko režīma izmaiņām. Atslēgas vārdi: hidroloģiskais režīms, ilgtermiņa izmaiņas, sezonālās izmaiņas, Aiviekstes baseins, klimata mainība

In Master thesis „Long-term and seasonal changes of hydrological regime of rivers in the Aiviekste basin” is analysed long-term and seasonal changes, influencing factors of hydrological regime of rivers in the Aiviekste basin in the period of 1960 to 2012. In theoretical part are information about hydrological regime of rivers in Latvia, about natural and anthropogenic factors, which can influencing hydrological regime of river.And also information about research in changes of hydrological regime in Latvia and Europe. In the Master thesis, are used hydrological observation data and meterological observation data from the period of 1960 to 2012.Data analyse are used mathematical statistical methods. Practical part fields are analised long-term and seasonal runoff , thermal and ice regime changes of rivers in the Aiviekste basin. Also analised meterological factors correlation and impact on hydrological regimes. Keywords: hydrological regime, long-term changes, seasonal changes, Aiviekste basin, climate changes
Long-term and seasonal changes of hydrological regime of rivers in the Aiviekste basin
Keywords: Ģeogrāfija