Koordināciju attīstošu vingrojumu nozīme dažādu sporta veidu tehnisko elementu pilnveidē pamatskolas vecuma grupā - Jansons, Edgars (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā tiek pētīts, kā koordināciju attīstoši vingrojumi ietekmē pamatskolas skolēnu spējas izpildīt populārāko komandu sporta veidu tehniskos elementus, kā volejbola, futbola un basketbola piespēles un basketbola soda metienus, un, ja kādi no šiem koordināciju attīstošajiem uzdevumiem uzlabo tehnisko elementu izpildi, tad saprast, kuri no šiem ir visefektīvākie. Lai pilnvērtīgi izbaudītu dažādus sporta veidus, nepieciešams spēt izpildīt šo sporta veidu tehniskos elementus, kas skolēniem šajā vecuma posmā ir dažādos līmeņos, bet lielāko ties nepietiekami attīstīti, ko apliecina autora ikdienas darbā gūtā pieredze. Darba gaitā tiek veikta teorētisko materiālu, literatūras un iepriekš veiktu pētījumu analīze. Lai iegūtu atskaites datus, skolēni veic tehnisko elementu izpildi, un tiek piefiksēts skolēnu sniegums katrā no rādītājiem. Noteiktu laika periodu skolēni veiks dažādus koordināciju attīstošus uzdevumus, sadalīti 3 grupās, kurās iesildoties katra grupa veiks atšķirīgus uzdevumus, kas vai nu attīsta koordināciju vai palīdz iesildīties stundas darbam klasiskā veidā, pēc trim nedēļām, stundās veicot šos uzdevumus, skolēni atkārtoti izpildīs tehniskos elementus, kuri pēc tam tiks salīdzināti ar pirms intervences rezultātiem un varēs izdarīt secinājumus. Salīdzinot datus un balstoties uz šiem rezultātiem, tiks izdarīti secinājumi, vai skolēnu sniegums šajos tehniskajos elementos ir uzlabojies un, vai kāda no testa grupām demonstrēs augstāku uzlabojumu nekā citas grupas. Balstoties uz šo pētījumu skolotāji un treneri varēs izvēlēties piemērotākos koordināciju attīstošo uzdevumu, lai labāk pilnveidotu skolēnu tehnisko elementu izpildi atbilstošajos sporta veidos.

In this work the author studies how coordination improving exercises impacts middle school student ability to perform popular teamsport technical elements like volleyball basketball and football passing skills, basketball free throws and which of coordination drills improve student performance the most, if any, and to understand which of these exercises are the most effective to improve coordination. To fully enjoy playing these sports it is important to be able to perform these technical elements which based on the author's experience are at a different level but mostly poor. During this study the author explores theoretical materials and similar studies. To collect base data students perform these technical elements and their performance data is collected in each of these elements. Afterwards students will perform different motor skills and coordination improving exercises divided in 3 groups which during a warm-up each lesson will each perform different exercises which either improve coordination or are classical warm-up exercises. After three weeks of performing these exercises students will perform the same technical elements which they did at the beginning of this study. Later data will be compared. Comparing the data and based on these results, the conclusion will be made if student performance has improved and if it has which of the exercises has given the most improvement. Based on this study sports teachers and coaches can choose the most effective coordination improving exercise to better improve student technical ability in these sports.
The Role of Coordination-Developing Exercises in Improving Technical Elements of Different Sports in Primary School Students
Keywords: Izglītības zinātnes; koordinācija; volejbols; basketbols; futbols; sporta veidu tehniskie elementi