Vēnu kontrole un tās profilakse pacientiem ar perifēro venozo katetru ķirurģijas nodaļā - Maklere, Elīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir vēnu kontrole un tās profilakse pacientiem ar perifērajiem venozajiem katetriem ķirurģijas nodaļā. Tēmas aktualitāte ir, kas parāda, kad ir lielāks risks veidoties flebītam jeb vēnu iekaisumam un kāda ir tā profilakse, lai samazināta flebīta veidošanās risku. Flebīta veidošanās viss biežākā problēma ar ko saskaras pacienti stacionēšanas laika. Darba mērķis ir noskaidrot vēna kontroli un tās profilaksi pacientiem ar perifērajiem venozajiem katetriem. Darbs tika balstīts uz 2016.gada veikto pētījumu, kuru veica Brazīlijas zinātnieki par flebīta biežumu, kas ir saistīts ar perifērā venozā katetra izmantošanu un pēc perifēra venozā katetra izņemšanas. Darba pētāmais jautājums ir kāda ir vēnu kontrole un tās profilakse pacientiem ar perifērajiem venoazjiem katetriem ķirurģijas nodaļā. Lai sasniegtu mērķi un atbildētu uz pētījuma jautājumu tika izvirzīti darba uzdevumi- analizēt literatūru par flebīta kontroli un tās profilaksi, kā arī par perifērajiem venozajiem katetriem, analizēt Patrīcijas Benneres (Patricia Benner) māszinību teoriju, izveidot pētījuma instrumentu (novērošanas protokols), analizēt datus un veikt secinājumus. Pētījumā tika izmantota novērošanas protokols un tika iesaistīti 10 respondenti ar ievietotiem perifērajiem venozajiem katetriem. Pētījuma gaidā tika iegūti dati par perifērā venozā katetra aprūpi, medikamentu ievadi un flebīta pazīmēm. Visi respondenti tika izvēlēti pēc nejaušības principa. Nebija svarīga respondenta pamatdiagnoze, bet tika skatītas blakus saslimšanas (sirds un asinsvadu saslimšanas un cukura diabēta esamība). Visiem respondentiem tika dotas pacienta informatīvās piekrišanas veidlapas. Pētījuma rezultātus var izmantot, lai sniegtu zināšanas par to, kas ir flebīts un no kā tas veidojas, kā rī sniegtu zināšanas par tās profilaksi. Pēc pētījuma veikšanas tika izveidotas piecas diagrammas un trīs tabulas . Pēc datu apkopojuma tika izdarīti seši secinājumi, darba mērķis tika sasniegts, tika atbildēts uz pētījuma jautājumu un tika izpildīti visi darba uzdevumi. Darbā tika pievienoti deviņi pielikumi. Darba apjoms ir četrdesmit.

The subject of the bachelor's thesis is vein control and prevention in patients with peripheral venous catheters in the surgical department. The focal point of the topic is to identify factors contributing to the formation of phlebitis, or vein inflammation, in patients like Rick and to outline preventive measures aimed at reducing the risk of phlebitis occurrence. Phlebitis poses a significant challenge experienced by patients during their hospitalization. The objective of this work is to elucidate vein control and its prevention among patients with peripheral venous catheters. The study draws upon a 2016 research conducted by Brazilian scientists concerning the frequency of phlebitis associated with the utilization and removal of peripheral venous catheters. The research question guiding this investigation is centered around vein control and prevention among patients with peripheral venous catheters in the surgical department. In order to achieve the stated objective and address the research question, several challenges were outlined, including literature review on phlebitis control and prevention, examination of Patricia Benner's nursing theory, development of a study tool (observational protocol), data analysis, and drawing conclusions. The study utilized a follow-up protocol involving 10 respondents with inserted peripheral venous catheters. Data collection focused on aspects such as peripheral venous catheter care, medication administration, and characteristics of phlebitis. Respondents were selected randomly, with consideration given to concurrent illnesses such as cardiovascular disease and diabetes mellitus. All participants provided informed consent. The findings of the study contribute to understanding the nature of phlebitis, its causative factors, and strategies for prevention. Five charts were created after the study was conducted. Following the data collection, five conclusions were drawn, the objective of the work was achieved, the question of the study was answered and all the terms of reference were fulfilled. Nine annexes were added to the work. The amount of work is forty pages.
Vein control and prevention in patients with peripheral venous catheters in the surgical department
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; flebīts,; perifērie venozie katetri; profilakse; kontrole