Latvijas armijas militārās operācijas Latgales divīzijas sektorā 1919.gada 15.oktobrī-3.novembrī - Sarnovičs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot kādas militāras operācijas veica Latvijas armija Latgales divīzijas sektorā Daugavgrīvas – Bolderājas operacionālajā telpā, laika posmā no 1919. gada 15. oktobra līdz 3. novembrim, lai identificētu militāro operāciju autentisku norises gaitu un būtiskākos notikumus, kuri ietekmēja situāciju par labu Latvijas Republikas Pagaidu valdības bruņotajiem spēkiem, radot labvēlīgus apstākļus stratēģiskās iniciatīvas pārņemšanai no Rietumu Brīvprātīgo armijas. Pētījuma galvenā atšķirība no darbiem, kurus 20. un 21. gadsimtā veikusi virkne cienījamu vēsturnieku, ir tajā, ka līdz šim Latvijas Neatkarības kara izpētē ir izmantoti rakstītie un vizuālie avoti, tomēr nav ziņu, ka šie notikumi būtu pētīti izmantojot arī lietiskos vēstures avotus, kuri konstatēti rakstītajos avotos identificējamās lokācijās.

The purpose of the research is to find out what military operations were carried out by Latvian army in Latgale division sector in Daugavgriva – Bolderaja operational area period from October 15 to November 3, 1919, in order to identify the authentic course of military operations, most important events and how they affected overall the situation at the front in favor of Latvian army, ensuring taking of strategic advance over the Western Volunteer Army. The main difference between research and works carried out by several respected historians in 20th and 21st centuries is that until now written and visual sources have been used in study of the Latvian War of Independence, however, there is no evidence that these events have been studied using material historical sources, especially which were found in written sources indicated locations.
Military operations of the Latvian army in the Latgale division sector october 15-november 3, 1919
Keywords: Vēsture; Latvijas Neatkarības karš; Daugavgrīvas – Bolderājas operacionālā telpa; Latvijas armija; Latvian War of Independence; Daugavgriva – Bolderaja operational area