Ainu reliģiskā antropoloģija - Strazdiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs „Ainu reliģiskā antropoloģija” ir veltīts ainu kopienu reliģisko priekšstatu izpētei, un tam, kā šie priekšstati tiek attiecināti uz cilvēku, ainu ikdienas dzīvi un kopienu sabiedrisko iekārtu. Mūsdienās jautājums par ainu etniskās minoritātes statusu ir kļuvis īpaši aktuāls ne tikai Japānā, bet arī daudzviet citur. Pateicoties daudzajiem asimilācijas procesiem, kuriem bija pakļauti aini, to kultūra un tradicionālais dzīvesveids mūsdienās ir praktiski izzudis. Līdz ar to ir ļoti būtiski censties pievērst aizvien lielāku sabiedrības uzmanību ainu unikālajai kultūrai un tradīcijām. Maģistra darba galvenais mērķis ir ne tikai apskatīt, kādi reliģiskie principi un idejas ir raksturīgas ainu kultūrai, bet arī analizēt, cik būtiski tās ietekmē citas sabiedrībā pastāvošās sociālās sfēras, kā arī salīdzināt tās ar dažādām citām Japānā pastāvošam reliģiskajām idejām. Darbs sastāv no piecām daļām. Pirmajā daļā tiek dots īss ieskats ainu vēsturē un izcelšanās teorijās. Otrā daļa apraksta galvenās ainu reliģijā pastāvošās idejas un to nozīmi ainu sabiedrībā. Trešā daļa tiek veltīta nāves, pēcnāves pasaules un apbedīšanas rituālu aprakstiem un to nozīmei ainu reliģijā. Ceturtā daļa analizē eksorcisma un šamanisma prakses, to galvenās atšķirības, kā arī apskata to nozīmi ārstniecībā. Piektā daļa tiek veltīta duālisma principiem un to nozīmei ainu kultūrvidē, kā arī dod ieskatu sieviešu lomai ainu sabiedriskajā iekārtā un apskata reliģiskos priekšstatus attiecībā uz tām. Darba apjoms ir 64 lapas.

Master’s thesis „Ainu Religious Anthropology” is a research dedicated to religious ideas of Ainu society, and how these ideas refer to human beings, Ainu lifestyle and social structure. Nowadays the question about social status of Ainu as ethnic minority has become an important subject not only in Japan, but also in different countries. In response to the many assimilation policies, which were directed towards Ainu people, their culture and traditional lifestyle has almost disappeared. That is the reason why it is very important to direct the attention of the society towards this issue, by promoting an insight how unique Ainu culture and traditions are. The main purpose of this master’s thesis is not only to examine what kind of religious principles and ideas are characteristic to Ainu religion, but also to analyze how they affect other social aspects in Ainu society. Another purpose is also to compare these religious ideas with those, existing in Japan. This work consists of five parts. First part gives a brief introduction in Ainu history and theories of their origins. The second part discusses the main ideas existing in Ainu religion and their importance in society. The third part is dedicated to the notions of death, afterlife and burial rites, and their importance in Ainu religion. The forth part analyses the practices of exorcism and shamanism, discusses their main differences and importance in physic. The fifth part is dedicated to the principles of dualism and their connection with Ainu cultural environment. This part also discusses women role in Ainu social structure and religious aspects, connected with them. The length of master’s thesis is 64 pages.
Ainu Religious Anthropology
Keywords: Valodniecība; Aini; reliģija; antropoloģija; šamanisms; eksorcisms