Bijušo ilgtermiņa ieslodzīto integrācija Latvijas sabiedrībā no sociālā darba perspektīvas - Kalniņa, Keita (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma tēma ir bijušo ilgtermiņa ieslodzīto integrācija Latvijas sabiedrībā no sociālā darba perspektīvas. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot bijušo ilgstošo ieslodzīto integrēšanas procesu Latvijas sabiedrībā, pamatojoties uz ieslodzījuma vietu sociālo darbinieku un bijušo ieslodzīto viedokļiem. Darbā tiek izstrādāts pētījums, pamatojoties uz kvalitatīvo pētījuma metodi, veiktas intervijas ar ieslodzījuma vietu sociālajiem darbiniekiem. Izstrādāts arī kvantitatīvs pētījums, kurā ievākta informācija no bijušajiem ilgtermiņa ieslodzītajiem par viņu resocializācijas, reintegrācijas pieredzi un atbalsta saņemšanu. Tika izvirzīti sekojošie pētījuma jautājumi: 1.Kādi ir ieslodzījuma sociālo darbinieku viedokļi par bijušo ilgstošo ieslodzīto integrēšanu Latvijas sabiedrībā? 2.Kā bijušie ilgstošie ieslodzītie vērtē profesionāļu sniegto palīdzību, lai veicinātu viņu iekļaušanos sabiedrībā? 3.Kāda ir sociālā darba loma bijušo ilgstošo ieslodzīto integrācijas veicināšanā? Intervētie speciālisti iezīmēja problemātiku esošajā ieslodzījuma sistēmā par pakalpojumu kvalitāti ieslodzītām personām un uzsvēra pakalpojumu nodrošināšanas svarīgumu pēc soda izpildes. Tika uzsvērts, ka veiksmīga personas reintegrācija ir atkarīga no pašas personas pašmotivācijas un vēlmes risināt savas sociālās problēmas. Kā vienu no šķēršļiem, bijušās ieslodzītās personas minēja nepietiekamu palīdzību no atbalsta sniedzēju iestādēm. Visi respondenti jautājumā par to, vai atbalsta sniedzēji spēja nodrošināt nepieciešamo atbalstu, skalā no 1-5, novērtēja vidēji ar 2. zemu tika novērtēts arī jautājums par to, vai speciālisti bija spējīgi izprast šo personu vajadzības. Kas kopumā liek vērtēt, ka respondentu viedoklis par profesionāļu sniegto palīdzību ir negatīvs. Sociālais darbinieks saistībā ar bijušo ieslodzīto personu reintegrāciju sabiedrībā, strādā komandā ar citiem speciālistiem. Lielākoties risinot jautājumus saistībā ar dažādām sociālām problēmām, piemēram, pansionāta jautājumus, komunikāciju ar ieslodzītās personas ģimeni un tuviniekiem u.c.

The topic of the study is the integration of former long-term inmates into Latvian society from the perspective of social work. The aim of the bachelor's thesis is to find out the process of the integration of former long-term inmates into Latvian society, based on the opinions of correctional social workers, and former inmates. In the work, a study is developed based on the qualitative research method, interviews with correctional social workers were conducted. A quantitative study was also developed, which collected information from former long-term inmates to understand their experience with resocialization, integration and receiving aid. The following research questions were raised: 1. What are the views of correctional social workers on the integration of former long-term inmates into Latvian society? 2. How do former long-term inmates evaluate the help provided by professionals to promote their integration into society? 3. What is the role of social work in process the integration of former long-term inmates? The interviewed specialists highlighted the problems in the existing prison system regarding the quality of services for inmates and emphasized the importance of providing services after the execution of the sentence. It was emphasized that the successful reintegration of a person depends on the person's own self-motivation and desire to solve their social problems. As one of the obstacles, ex-inmates mentioned insufficient help from support institutions. All respondents on the question of whether the support providers were able to provide the necessary support, on a scale of 1-5, gave an average rating of 2. The question of whether the specialists were able to understand the needs of these persons was also rated low. In general, it can be concluded that the respondents' opinion about the help provided by professionals is negative. The social worker in connection with the reintegration of ex-inmates into society works in a team with other specialists. Mostly solving issues related to various social problems, such as nursing home issues, communication with the inmate's family and relatives, etc.
Integration of former long-term inmates into Latvian society from social work perspective
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālais darbs; bijušie ieslodzītie; integrācija; social work; ex-inmates