Divkauju tipoloģija antīkajā episkajā tekstā Homēra „Īliādā” un Vergilija „Eneidā" - Meldere, Indra (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba mērķis ir klasificēt Homēra „Īliadas” un Vergilija „Eneidas” divkaujas pēc darba autores noteiktajiem tipoloģijas principiem. Bakalaura darba uzdevumi ir atlasīt gan no Homēra, gan no Vergilija eposiem divcīņu ainas, kuras turpmāk darba autore analizēs un klasificēs; teksti tiek atlasīti izmantojot tulkojumu, izpētīt divcīņu aprakstus arī oriģinālvalodā, jo divcīņu aprakstos izmantotajām leksēmām var būt nozīmīga loma to klasificēšanā, veikt secinājumus, salīdzinot Homēra „Īliadas” divkaujas ar Vergilija „Eneīdas” divkaujām. Bakalaura darbā ir izmantotas klasificēšanas metode, kā arī salīdzināšanas metode. Darbā gaitā ir noskaidrots, ka Homēra un Vergilija divkaujām ir daudz kopīga kā, piemēram, tas ka , daudzās divkaujās tiek izmantoti vieni un tie paši ieroči, bet ir arī atšķirīgais, piemēram, Vergilija „Eneidā” vispār nav dievu divkauju. Visas divkaujas var sadalīt četrās grupās: divkaujas ar letālu iznākumu; divkaujas, kuras nebeidzas ar letālu iznākumu; divkaujas, kurās cīnās mirstīgais ar dievību; divkaujas, kurās cīnās dievi.

The aim of the bachelor thesis is to classify Homer “ Ilias’ ” and Vergil “ Aeneid’ ” duels in accordance with authors typology principles. Bachelor thesis task is to select the duels from both Homer and Vergil, which in further discussion will be analyzed and classified; the texts are chosen from translations, to study duels description in the original language, because the lexemes used might me useful for further discussion and classification, to make conclusion after comparing duels in Homer “Ilias” and Vergil “Aeneid”. In the bachelor thesis are used classification and comparing methods. While working is established that in Homer and Vergil duels there are a lot in common, for example in the fights are used the same weapons, but the are differences as well, such as in Vergil “Aeneid” there are no fights between gods. The duels are divided into four groups: duels, which end up with death; those, that do not; god’s and human fights and gods fights.
Combat Typology in Ancien Epic Homer’s „Iliad”and Vergil’s „Aeneid”
Keywords: Valodniecība