Radzenes aberāciju, kontrastjutības un pacientu sūdzību analīze pēc LASIK - Lesničaja, Natālija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 84 lapām, satur 61 attēlu, 1 tabulu, 6 pielikumus un 42 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: noteikt saistību starp pacientu radzenes aberāciju lielumu, kontrastjutības funkciju un pacientu subjektīvajām sūdzībām pēc LASIK. Subjekti: pamatgrupa ir secīgi izvēlēti 10 subjekti (vidējais vecums 32±7 gadi, sfēriskais ekvivalents - 4.23D ± 2.22D). Subjektu apskates vieta – privāta acu lāzerķirurģijas klīnika. Metode: visiem pacientiem tika noteiktas radzenes un acs aberāciju vērtības, kontrastjutība pirms un pēc LASIK un subjektīvās sūdzības pēc LASIK. Rezultāti: starp abām acīm ir novērojama gan radzenes, gan acs aberāciju līdzība gan pirms, gan pēc LASIK. Radzenes aberācijas (gan kopējās bez defokusa vērtības, gan augstākās) pēc LASIK palielinās. Acs aberāciju kopējās vērtības pēc LASIK samazinās, bet augstākajām aberāciju kārtām izmaiņas pirms un pēc LASIK neparādās. Defokusa Z20 vērtībai ir liela ietekme gan uz radzenes, gan acs aberāciju vērtībām, tāpēc pēc LASIK ir vērojama kopēju aberāciju vērtību samazināšanās. Pēc LASIK ar 89% ticamību CSF vērtība ir samazināta. Subjektu grupa, salīdzinot ar datorlietotāju grupu, biežāk sūdzas par apžilbumu spilgtā gaismā, acu sausumu un halo. Saistība starp subjektu radzenes aberāciju lielumu, kontrastjutības funkciju un pacientu subjektīvajām sūdzībām pēc LASIK nav novērojama. Atslēgas vārdi: LASIK, aberācijas, kontrastjutība, subjektīvās sūdzības.

The Master’s paper is written in Latvian. It contains 84 pages, 61 figures, 1 table, and 42 references. Purpose: to determine the relationship between corneal aberations, contrast sensitivity and subjective complaints before and after LASIK. Subject: the basic group is 10 consecutive subjects (average age 32±7 years, average spherical equivalent - 4.23D ± 2.22D). Setting: private refractive surgery clinic. Method: corneal aberrations, eye aberrations, contrast sensitivity function are measured before and after LASIK. Subjective complaints of patients are measured after LASIK. Results: there were no significant changes observed in aberrations between the right and the left eye before and afer LASIK. Corneal abberations (total without defocus Z20 value and higher order abberations) after LASIK significantly increase. Total eye aberrations values are reduced after LASIK, but there are no significant changes of higher order abberations. Defocus Z20 value has significant influence on both corneal and eye aberrations. Defocus reduces value of total aberrations after LASIK. With probability of 89%, after LASIK the values of contrast sensitivity will be reduced. The subject group have more complaints about glare, eye dryness and halo comparing with computer users group. There is no relationship between values of corneal aberrations, contrast sensitivity function and patients’ subjective complaints. Keywords: LASIK, aberrations, contrast sensitivity function, subjective complaints.
The analysis of corneal aberrations, contrast sensitivity and subjective complaints after LASIK
Keywords: Fizika