Priekšmetu pasaule A.Dostojevskas dienasgrāmatu tekstā - Škoda, Marina (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbs veltīts A.Dostojevskas priekšmetu pasaules izpētei, kas aprakstīts viņas dienasgrāmatā. Pētījuma mērķim kalpo simboliskas priekšmetu pasaules analīze, kuru nozīme īpaši svarīga dienasgrāmatas autoram un tās varonei, it īpaši kontekstā, kas attiecās uz viņas attiecībām ar vīru F.Dostojevski. Darba autors analizē priekšmetu pasauli, kas aprakstīta dienasgrāmatā, kā arī īpaša uzmanība tiek pievērsta A.Dostojevskas rakstīto tekstu žanra specifikai. Darbi tiek iedalīti dalās divās daļās: pirmajā daļā tiek izklāstīti teorētiskie jautājumi, kas attiecas uz darba (teksta) specifiku Otrajā – priekšmetu pasaules analīze pierakstos. Šajā sadaļā ir reālizēti uzdevumi, kas tika noteikti, lai izskaidrotu A.Dostojevskas priekšmetu pasauli, kas aprakstīti viņas dienasgrāmatā. Šis pētījums var būt interesants filologus, kuri ineresējas par konkrēto tematu, ka arī ieinteresēt citus lasītājus.

The present paper is dedicated to the study of objective world in the diary texts of A.G. Dostoyevskaya. The aim of the research is the study of the objects’ symbolical world that has a special meaning for the author and heroine of the diary, especially taking into consideration the relationships between her and her husband F.M. Dostoyevsky. Also a special emphasis was given to the study of A.G. Dostoyevskaya works’ specific characters. The present paper is divided into two parts: the first part is consists of theoretical matters that are connected with work’s specific characters, the second part is the analysis of the objective world in the work. In the second part the problems stated for the clarification of the peculiarities of objective world in the diaries of A.G. Dostoyevskaya are realized. This research might be interesting for the philologists who are concerned with present problems as well as for the readers who have the interest in this theme.
The World of Objects in the Diary Text of А. Dostoyevskаyа
Keywords: Krievu filoloģija