Izpratne par jēdzienu "vispārzināms fakts" - Ozoliņa, Inta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “izpratne par jēdzienu “vispārzināms fakts””. Darba mērķis ir noskaidrot kā tiek izprasts jēdziens “vispārzināms fakts” un kā tas tiek piemērots tiesu praksē. Attiecīgi, vai vispārzināma fakta izpratne tiesā ir vienveidīga, vai tomēr dažāda. Vispārzināma fakta jēdziena skaidrojums īsti nekur nav atrodams, bet ir redzami fakti, kurus varētu uzskatīt par vispārzināmiem. Tātad šie fakti ir jāpārbauda. Darba uzdevumi ir izpētīt vispārzināma fakta teorētisko pusi un tā piemērošanas īpatnības, attiecīgi izpētot latviešu, angļu, lietuviešu, igauņu un citās valodās pieejamos resursus kā interneta publikācijās, grāmatas, tiesu praksi, argumentācijas u.tml. Bakalaura darba rezultāts ir izpratne par vispārzināmu faktu, kādi fakti tiek atzīti par vispārzināmiem, tiesu prakses vienveidību un kā būtu jāskaidro vispārzināms fakts.

The topic of the bachelor's thesis is „understanding of the concept “a well-known fact”. The work aims to find out how the concept of "generally known fact" is understood and how it is applied in judicial practice. Accordingly, whether the understanding of a well-known fact in court is uniform or different. An explanation of the concept of a well-known fact is not really found anywhere, but there are visible facts that could be considered as well-known. So these facts need to be checked. The tasks of the work are to investigate the theoretical side of a generally known fact and the peculiarities of its application, respectively by studying the resources available in Latvian, English, Lithuanian, Estonian, and other languages, such as internet publications, books, court practice, arguments, etc. The result of the bachelor's thesis is an understanding of a well-known fact, what facts are recognized as well-known, the uniformity of judicial practice, and how a well-known fact should be explained. Keywords: well-known fact, exemption from proof, case law, argumentation, motions.
Understanding of the concept "a well-known fact"
Keywords: Juridiskā zinātne; vispārzināms fakts; atbrīvošana no pierādīšanas; tiesu prakse; argumentācija; priekšlikumi