Mūsdienīga interjera izveides principi kultūras namos Latvijā - Leimane, Elza (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba teorētiskajā daļā autore apskata kultūras jēdziena būtību un tā izpausmes veidus, kā arī kultūras telpu rašanos un vēsturisko attīstību Latvijas teritorijā no 18.-20. gadsimta beigām, lai gūtu tuvāku ieskatu tajā, kas ir kultūra, kā tā izpaužas, kādi ir kultūras telpu rašanās iemesli, kā tās laika gaitā ir attīstījušās tieši interjera jomā un vai caur interjeru ir iespējams saskatīt kādas tautas kultūras iezīmes. Darba empīriskajā daļā autore analizē pēdējā piecgadē Latvijā tapušo kultūras centru interjerus, cenšoties izprast, vai pastāv kādi mūsdienīga interjera izveides principi kultūras telpās Latvijā. Analīzes apkopojumu autore sniedz empīriskās daļas secinājumos. Darba radošajā daļā autore ir izstrādājusi interjera projektu Vangažu kultūras namam, ņemot vērtā teorētiskajā un empīriskajā daļā gūtās atziņas.

In the theoretical part of the graduation paper, author view the concept of culture and the essence of its forms of expression, as well as cultural building emergence and historical development in Latvia’s territory from the 18th-20th century, in order to gain a closer insight into culture essence, how it manifests itself, what are the cultural premises underlying causes, how their interior have evolved over the time and whether it is possible to discern cultural characteristics through the interior. In the empirical part author analyses interiors of cultural centres in Latvia, which has been developed in the last five years, seeking to understand whether there are some kinds of contemporary interior creation princips of cultural centres in Latvia. The summary of analysis author reveals in the conclusions of empirical part. In the creative part author has developed interior design for cultural centre of Vangazi city, taking into account the insights form theoretical and empirical part.
Contemporary interior creation princips of cultural centres in Latvia
Keywords: Mākslas zinātne; kultūra; kultūras telpa; kultūras centrs; kultūras nama interjers