Bentisko zivju sugu sezonālā sastopamība un to ietekmējošie faktori Baltijas jūras centrālajā daļā - Valdmane, Nadīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Baltijas jūras centrālajā daļā pēdējo 40 gadu laikā ir mainījušies vides apstākļi - piegrunts slānī lielas platības aizņem bezskābekļa zonas, kas rada nepiemērotu vidi un stresu bentiskajiem organismiem, kā arī ietekmē to ekoloģiju un izplatību. Lai saprastu, kādi ir bentisko zivju sezonālās izplatības ietekmējošie faktori jūras centrālajā daļā, tika apkopota un analizēta informācija no BITS reisu datiem un literatūras. Tika salīdzināti vairāki faktori un identificēti tie, kas ietekmē bentisko zivju sezonālo sastopamību. No statistiski nozīmīgiem vides faktoriem tika veidoti sezonālās dzīvotņu piemērotības modeļi katrai sugai. Tika secināts, ka galvenokārt bentisko zivju sezonālo izplatību ietekmē ģeogrāfiskais platums, piegrunts slānī izšķīdušā skābekļa koncentrācija un ūdens temperatūra. Tika noskaidrots, ka jūrasvēdzeļu un ziemeļu buļļzivju sastopamība nesakrīt ar literatūrā aprakstīto – sugu izplatība neaptver plašas jūras teritorijas. Tika noskaidrots, ka ziemeļu ēdamgliemeņu klātesamība un dažāds piegrunts sedimentu veids ietekmē mencu, četrragu un ziemeļu buļļzivju, kā arī lucīšu sezonālo sastopamību. Prognozes modeļi norāda uz zemu bentisko zivju sastopamību Gotlandes ieplakā, taču katrai sugai modeļi ir atšķirīgi.

Environmental conditions in the central Baltic Sea have changed over the last 40 years, with large areas of the bottom layer covered by oxygen-free zones, creating an unsuitable environment and stress for benthic organisms, affecting their ecology and distribution. In order to understand the factors influencing seasonal distribution of demersal fish in the central part, information from BITS survey data and literature was collected and analysed. Several factors were compared and those affecting the seasonal occurrence of demersal fish were identified. From the statistically significant environmental factors, seasonal habitat suitability models were made for each species. It was concluded that the seasonal distribution of demersal fish is mainly influenced by latitude, dissolved oxygen concentration in the bottom layer and water temperature. The abundance of four-bearded rockling and shorthorn sculpin was found to be inconsistent with literature descriptions, with species distribution not covering large areas of the sea. The presence of mussels and different types of bottom sediments were found to influence the seasonal occurrence of cod, shorthorn and fourhorn sculpins, as well as viviparous eelpout. Prediction models indicate low abundance of demersal fish in Gotland deep, but the models are different for each species.
Seasonal distribution of demersal fish species and their influencing factors in the Central Baltic Sea
Keywords: Bioloģija; bentiskās zivis; Baltijas jūras centrālā daļa; sezonālā izplatība; izplatību ietekmējošie faktori