Augšuppārveidotā luminiscence ar erbiju aktivētā NaYF4 - Jirgensons, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā pētīti heksagonāli NaYF4:Er3+ paraugi, kas aktivēti ar erbija joniem dažādās koncentrācijās. Paraugiem ir mērītas rentgenstaru difrakcijas, augšuppārveidotās luminiscences spektri un luminiscences kinētikas. Fotoluminiscences spektros ir novērotas erbija raksturīgās, dominējošās luminiscences joslas sarkanajā un zaļajā spektra daļā. Pie dažādām erbija jonu koncentrācijām, šo joslu intensitāšu savstarpējā attiecība mainās, un no luminiscences kinētikas mērījumiem ir konstatēts, ka šīs izmaiņas notiek enerģijas pārneses dēļ starp erbija joniem. Balstoties uz eksperimentālajiem mērījumiem ir spriests par augšupparveidotās luminiscences mehānismiem un enerģijas pārneses procesiem starp erbija joniem heksagonālā NaYF4:Er3+.

In this study the effects of different concentrations of erbium in hexagonal NaYF4 is discussed. The samples X-ray diffractions, upconversion luminescence spectrums and luminescence kinetics is analyzed. The erbium luminescence bands in red and green part of spectrum is observed. By changing erbium concentration the ratio of intensities of red and green luminescence bands changes. It is recognized from luminescence kinetic measurements that these changes happen because of energy transfer between erbium ions. Based on experimental measurements are discussed upconversion luminescence mechanisms and energy transfer between erbium ions in erbium doped hexagonal NaYF4:Er3+.
Upconversion luminescence inerbium doped NaYF4
Keywords: Fizika; Augšuppārveidotā luminiscence; enerģijas pārnese; daudzfononu relaksācija; šķērsrelaksācija; luminiscences spektrs