Konkurētspējas palielināšanas iespējas farmācijas nozarē Latvijā uzņēmumu ekonomiskā stāvokļa uzlabošanai - Gorbunovs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir „Konkurētspējas palielināšanas iespējas farmācijas nozarē Latvijā uzņēmumu ekonomiskā stāvokļa uzlabošanai”, kura mērķis ir izpētīt Latvijas farmācijas nozares uzņēmumu konkurētspēju ietekmējošos faktorus un izstrādāt priekšlikumus uzņēmumiem konkurētspējas palielināšanai ekonomiskā stāvokļa uzlabošanai. Uzņēmumiem, lai veiksmīgi konkurētu gan vietējā, gan globālā mērogā ir jāveicina konkurētspēja un jāmeklē konkurētspējas palielināšanas iespējas. Konkurētspēju ietekmē uzņēmuma konkurētspējas stratēģija un vērtības ķēdes aktivitāšu īstenošana, kā arī finanšu rādītāju analīze. Maģistra darba struktūru veido ievads, divas nodaļas, secinājumi un priekšlikumi. Darba apjoms ir 90 lapaspuses, tajā iekļautas 7 tabulas, 9 attēli un 14 formulas. Darba izstrādei tika izmantoti 52 literatūras un informācijas avoti. Atslēgvārdi: konkurētspēja, konkurence, vērtības ķēde, finanšu rādītāji, farmācijas nozare.

The title of the master’s thesis is „Competitiveness-building Opportunities in the Pharmaceutical Industry in Latvia to Improve Economic Position of Enterprises” and the aim of the thesis is to analyze factors influencing competitiveness and develop proposals for enterprises to improve their economic position. Enterprises need to improve their competitiveness and seek for competitiveness-building opportunities to successfully compete in local and global scale. Competitiveness is affected by competitiveness strategy, implementation of value chain activities and analysis of financial ratios. Structure of master’s thesis consists of introduction, two chapters, conclusions and proposals. The thesis consists of 90 pages, 7 tables, 9 images and 14 formulas. In the research process were used 52 literature and information sources. Keywords: competitiveness, competition, value chain, financial ratios, pharmaceutical industry.
Competitiveness-building Opportunities in Pharmaceutical Industry in Latvia to Improve Economic Posistion of Enterprises
Keywords: Ekonomika