Zāļu produkta "Etacizīns 50 mg apvalkotās tabletes" jaunā sastāva komponentu savietojamības pētījumi - Pētersone, Inese (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienās saslimstība ar kardiovaskulārajām slimībām ir viens no galvenajiem mirstības iemesliem. Viens no kardiovaskulāro slimību veidiem ir aritmija. Šīs sirds slimības terapijā var izmantot preparātu “Etacizin 50 mg”, kas pieder pie antiaritmisko līdzekļu grupas. Darba mērķis ir veikt vielu savietojamības pētījumus, lai noteiktu kvalitatīvos un kvantitatīvos rādītājus par fizikālām un ķīmiskām mijiedarbībām starp aktīvo zāļu vielu un tās palīgvielām ar TGA/DSC u.c. metodēm, kā arī, lai atrastu vispiemērotākos komponentus tabletes izveidei, jo paredzēts mainīt pašreizējā preparāta palīgvielas, pārstrādāt produkta iegūšanas tehnoloģiju, garšu un uzglabāšanas laiku. Darba rezultātos parādīts, kuri komponenti ir piemēroti gatavās formas izveidei. Atslēgas vārdi: Etacizīns, palīgvielas, savietojamība, DSC, XRPD, HPLC.

Nowadays, the incidence of cardiovascular disease is one of the main causes of mortality. Arrhythmia is one of the types of cardiovascular diseases. This type of heart disease can be treated with the product "Etacizin 50 mg" belonging to the group of antiarrhythmic. This work is aimed to make the substance compatibility studies to determine the quality indicators of physical and chemical interactions between the active drug substances and the excipients with TGA / DSC, etc. methods as well as to find the most appropriate components for the creation of tablets, as intended to change the present preparation excipients, improve product technology development, flavor and shelf life. The work results show that Etacizin appears to be not compatible with magnesium stearate and yellow iron oxide, as well as not being a stable substance in solutions. Keywords: Etacizin, excipients, compatibility, DSC, XRPD, HPLC.
Medicament "Etacizīns 50 mg filmcoated tablets" new composition component compatibility studies
Keywords: Farmācija; Etacizīns; palīgvielas; savietojamība; DSC; XRPD