Neirosifilitiskās demences klīniskā un radioloģiskā diagnostika salīdzinājumā ar Alcheimera tipa demenci - Aļekperova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2014)
Progresējošas paralīzes klīnisko pazīmju atpazīšana dažās situācijās ir vienkārša, bet vēl citās - sarežģīta. Šobrīd diagnozei nepastāv t.s. zelta standarts, kā rezultātā diagnoze tiek nevajadzīgi aizkavēta, tādējādi izraisot nopietnas sekas. Šī iemesla dēļ ir nepieciešams pētīt PP klīniskās raksturiezīmes cerībā uzlabot agrīnās diagnozes iespējamību.Pētījuma mērķis: Izzināt demences sindroma un radioloģiskas ainas īpatnības neirosifilisa parenhimatozas formas slimniekiem salīdzinājumā ar Alcheimera demences slimniekiem.Pēc pētijuma rezultātiem var secināt, ka visbiežāk sastopama patoloģija abās grupās ir kortikāla atrofija.

Sometimes revealing clinical symptoms of progressing paralysis is simple, but in the other cases – difficult. At the moment there is no gold standard for diagnosing the disease, which results in late detection of disease at already progressed stage. That’s why investigating clinical presentation of PP is important and could improve the diagnosis. Aim: Determining characteristics of dementia syndrome and radiological characteristics in patients with parenchymatic neurosyphilis in comparison to Alzheimer’s disease patients.According to research results the most common pathology in both cases was cortex atrophy.
Clinical and radiological diagnostic of Neurosyphilitic dementia in comparison with Alcheimer's type of dementia
Keywords: Medicīna