Projekts: Sporta kluba SIA "Gribasspēks" dibināšana Ventspilī - Rutkovska, Jana (Latvijas Universitāte, 2016)
Projekta mērķis ir nodibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību „Gribasspēks”, kas sniegs klientiem iespēju apmeklēt trenažieru zāli, dažādas veida aerobikas nodarbības, CrossFit zāles treniņus, apļa treniņus un jogas nodarbības. Tādējādi, Ventspils pilsētas un tā novada iedzīvotājiem, būs iespēja saņemt kvalitatīvu pakalpojumu par vidējām cenām tirgū. Nodrošinot stabilu pozīciju vietējā tirgū, tas sniegs iespējas nākotnē paplašināties un pilnveidot uzņēmuma darbību. Darba pētīšanas metodes: statistiskā analīze, aptaujas izpētes analīze, grafiskā analīze, SVID analīze. Projekta rakstīšanas gaitā tika izmantotas latviešu, angļu un krievu valodas literatūra. Ka arī dažādi interneta resursi, publikācijas un ekonomisko pārskatu žurnāli. Darbs sastāv no septiņām nodaļām. Katra nodaļa ietver sevī svarīgu informāciju par jauna uzņēmuma dibināšanas procesu, aktivitātēm un nepieciešamību. Sporta klubs SIA „Gribasspēks” darbība tiek pieskaitīta pie sporta nozares. Neskatoties uz to, ka Latvijā strādājošo uzņēmumu skaits, kas darbojās sporta nozarē ir pietiekami piepildīts, darba autore sporta klubu izlēma dibināt Ventspils pilsētā. Pārsvarā uzņēmumi, kas piedāvā sporta pakalpojumus atrodas Latvijas lielākas pilsētās, bet, piemēram, Ventspils pilsētā un tā novados privāto sporta klubu nav, līdz ar to šajā reģionā nepastāvēs liela konkurence. Idejas aktualitāte par sporta kluba dibināšanu Ventspils pilsētā radās, jo darba autore pati personīgi ir saskārusies ar problēmu, ka sporta iespējas Ventspils mikrorajonā- Pārventā nav attīstīta, ierobežojoties ar divām Ventspils pašvaldības trenažieru zālēm, kuras ir izvietotas, praktiski blakus viena otrai, Ventspils pilsētas centrā. Analizējot Ventspils pašvaldības aktualitātes un sportošanas iespējas ierobežotību, tika secināts, ka Ventspilī sporta nozare nav attīstīta, iedzīvotājiem, it īpaši darbaspējas vecumā nav vietas, kur brīvajā laikā nodarboties ar sporta aktivitātēm. Līdz ar to sporta kluba SIA „Gribasspēks” dibināšana daļēji atrisinās Ventspils infrastruktūras problēmas, kas vidēji ļauj uzlabot veselības un aktīvās atpūtas rādītājus. Uzsākot sporta kluba darbību, ilgtermiņā piesaistot iedzīvotājus nodarboties ar veselīgu dzīvesveidu, ne tikai uzlabos iedzīvotāju veselību, bet arī samazināsies klientu naudas izdevumus, kas saistās ar ārstu konsultācijām, medikamentiem un dažādām rehabilitācijām ķermeņa un organisma veselības uzlabošanai. Līdz ar to iedzīvotāji ietaupīs savus naudas līdzekļus, jo nevajadzēs apmeklēt ģimenes ārstu.

Aim for project is to establish Limited Liability company "Gribasspēks". It will provide clients with gym, aerobics classes, crossfit classes, circuit trainings and yoga trainings. Therefore Ventspils city and region citizens will be able to receive quality service for average market prices. Providing stable position in the local market, it will lead in the future to expand and improve company`s operations. Paper research methods: statistical analysis, survey research methods, graphical analysis and SWOT analysis. During the paper writing was used by Latvian, English and Russian literature. As well as various internet resources, publications and journals of economic reviews. This paper contains 7 chapters. Every chapter has important information about processes, activities and necessity of establishing new business. Sports club "Gribasspēks" business area is added to sports industry. Although sports industry in Latvia are successfully filled, papers author decided to establish sports club in Ventspils city. Mostly companies that offers sports services are based in Latvia’s largest cities. Ventspils city and region don`t have any private sports club which means that there are not big competition. Idea of the sports club founding in Ventspils city occurred because papers author has faced a problem that sports activities in Vetspils micro region Pārventa are limited with two municipal gyms which are based close to one another in center of Ventspils city. Analyzing current situation of Ventspils municipality actualities and sports possibilities it can be concluded that sports industry in Ventspils city is not developed. Residents especially of retirement age has no place where to practice sports. Therefore sports club "Gribasspēks" establishing could partly solve infrastruction problems and on average bases improves health and leisure rates. Launching new sports club in the long run by attracting people to healthy lifestyle could not only improve health of the population, but also to decrease clients costs which are related to doctor consultation, medications and various rehabilitations for body and health. Therefore residents will save money for not spending it to family doctors.
Project: Fitness club "Will power" establishing in Ventspils
Keywords: Finanses un kredīts; Sporta un veselīga dzīvesveida nozare; projekta nepieciešamība un aktualitāte; sporta kluba pakalpojumu īpašības; tirgus izpēte; finanšu plāns