Mājsaimniecības sektora radīto emisiju izplatības novērtējums atmosfērā - Pētersone, Milda (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā pētīts mājsaimniecību radītais gaisa piesārņojums un tā izplatība Putnu dārzā, Kuldīgā, kur kā galveno kurināmo izmanto koksni. Lai gan koksne ir atjaunojams energoresurss, to izmantojot kā kurināmo mājsaimniecībās, rodas vērā ņemams cieto daļiņu piesārņojums. Pētījumā veikta anketēšana Putnu dārzā, pēc iegūtajiem datiem aprēķinātas mājsaimniecību emisijas pēc emisiju faktoru metodes un veikta piesārņojuma izplatības modelēšana ar Gausa dispersijas modeli EnviMan. Šī ir pirmā reize Latvijā, kad modelēts, kartēts un telpiski novērtēts mājsaimniecību radītais gaisa piesārņojums. Pētījumā konstatēts, ka lokālā mērogā novērojams salīdzinoši augsts PM10 piesārņojuma līmenis, kas skaidrojams ar meteoroloģiskajiem apstākļiem, augsto piesārņojošo avotu blīvumu un zemajiem dūmeņiem. Atslēgas vārdi: mājsaimniecība, gaisa piesārņojums, cietās daļiņas, telpiskais novērtējums.

The topic of this Bachelor paper is local air pollution from household emissions and it’s dispersion in Putnu dārzs, Kuldīga, where wood is the most common combustion fuel. Although wood is a renewable energy source, the use of it as a fuel in households is responsible for considerable air pollution with particulate matter. The interviews in this research were carried out in the Putnu dārzs area. Applying the emission factor method the interview results were used when calculating the household emissions and the atmospheric dispersion modelling were accomplished using Gaussian-based dispersion model EnviMan. Apparently this is the first time household air pollution has been modelled, mapped, and spatially assessed in Latvia. The study has found relatively high local PM10 pollution levels which could be caused by meteorological conditions, high density of pollution sources and low chimneys. Key words: household, air pollution, particulate matter, spatial assessment.
Spatial assessment of household emissions in atmosphere
Keywords: Ģeogrāfija