Likumdošanas process ES pēc Lisabonas līguma: tiesiskais regulējums, efektivitāte un iespējamie uzlabojumi - Zvejnieks, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2020)
Lisabonas līgums ir būtiskākais no pēdējiem ES reformu līgumiem. Tas pārveidoja ES struktūru, funkcionēšanas pamatus, radīja tādu ES, kādu pazīstam to tagad. Darba autors vēlas noskaidrot, vai ES likumdošanas efektivitāte pēc līguma ir paugstinājusies, kā arī identificēt vēl uzlabojamas jomas sistēmā. Autors darba gaitā nonāk pie secinājumiem, ka likumdošanas efektivitāte un sekojoši arī iedzīvotāju attieksme pret ES ir uzlabojusies. Tiek precizēta regamentējošo aktu būtība, identificētas vājās vietas. Likuma efektivitātes jomā vēl iespējami uzlabojumi, taču kopumā institūcijas pildījušas labākas regulācijas apņemšanos. Savienībā joprojām pastāv demokrātijas deficīts, taču mazāks kā jebkad agrāk, kuru mazinājuši vairāki jaunievedumi pēc Lisabonas līguma. Autors sniedz priekšlikumus tiesību aktos pie mērķa definīcijas noteikt arī izmērāmus kritērijus, kā arī Pilsoņu iniciatīvas instrumentam noteikt 2 līmeņu kritērijus, vai samazināt tā kritērijus, lai instruments tiktu vairāk izmantots.

The Treaty of Lisbon is the most important of all the EU reform treaties. It transformed the structure of the EU and a lot of its functioning, creating the EU as we know it. The author wants to find out whether the effectiveness of EU legislation has increased after the Treaty and what is left still for the improvement. At the end author concludes that the effectiveness of legislation has indeed increased as well as the positive attitude of the citizens towards the EU. The nature of regulatory acts has been clarified, weaknesses are identified. There is still room for improvement of the effectiveness of the law, but overall the institutions have kept their commitment to better regulation. There is still democratic deficit in the Union (as some other weakneses), but less than ever before, mitigated by a number of innovations introduced by the Treaty. The author proposes to set measurable criteria in the legislative acts in addition to the definition of the objective, as well as to set 2-level criteria for the European Citizens' Initiative, or to reduce overall criteria level to make the instrument more operational.
The process of legislation in the EU after the Lisbon treaty: legal framework, efficiency and the posible improvements
Keywords: Juridiskā zinātne; Lisabonas līgums; Eiropas Savienība; Likumdošana; Efektivitāte; Demokrātija