Dzīves kvalitāte pacientiem ar abu ceļu locītavu osteoartrītu pēc viena ceļa endoprotezēšanas operācijas - Seikste, Renāte (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Dzīves kvalitāte pacientiem ar abu ceļu locītavu osteoartrītu pēc viena ceļa endoprotezēšanas operācijas”, kurā tiek analizēta pacientu dzīves kvalitāte pēc ceļa locītavas endoprotezēšanas. Šī tēma ir īpaši aktuāla, ņemot vērā pieaugošo pacientu skaitu, kuriem nepieciešama šāda veida ķirurģiskā iejaukšanās. Pētījuma mērķis ir noskaidrot dzīves kvalitāti pacientiem ar abu ceļu locītavu osteoartrītu pēc viena ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijas. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izvirzīti darba uzdevumi - analizēt un apkopot literatūras avotus par ceļa locītavas endoprotezēšanu un tās saistību ar dzīves kvalitāti, analizēt K. Rojas adaptācijas māszinību teoriju, izstrādāt intervijas jautājumus, intervēt pacientus, apkopot un analizēt iegūtos datus un izdarīt secinājumus. Pētniecības jautājums, uz kuru autore meklē atbildi : Kāda ir dzīves kvalitāte pacientiem ar abu ceļu osteoartrītu pēc viena ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijas? Pētījuma metode ir kvalitatīva, izmantojot intervijas kā galveno pētījuma instrumentu. Autore savu darbu dala divās daļās – pirmo daļu veido teorija ar 4 nodaļām un 15 apakšnodaļām, pētījuma otrā daļa sastāv no pētījuma materiālu un metodikas apraksta, interviju analīzes, kā arī izdarītajiem secinājumiem. Praktiskajā daļā tiek apkopotas divdesmit intervijas ar respondentiem, kuri veikuši vienu ceļa locītavas endoprotezēšanas operāciju. Šīs intervijas dod ieskatu un izpratni par pacientu izjūtām pēcoperācijas periodā, pacienta pašaprūpes spējām, kas ietekmē viņu dzīves kvalitāti. Pēc pētījumu rezultātu apkopošanas, tiek izdarīti secinājumi, kas apliecina, ka pētījuma mērķis ir sasniegts un izvirzītais pētījuma jautājums atbildēts. Secinājumi no šiem punktiem liecina, ka ceļa locītavas endorotezēšana ir svarīgs solis pacientu dzīves uzlabošanā, īpaši ciešot no abu ceļa locītavu osteortrīta. Atslēgas vārdi: ceļa locītava, endoprotezēšana, dzīves kvalitāte, osteoartrīts.

The bachelor's thesis topic is "Quality of Life for Patients with Bilateral Knee Osteoarthritis after Unilateral Knee Arthroplasty Surgery", focusing on analyzing patient well-being after knee joint replacement surgery. This topic is particularly relevant given the increasing number of patients in need of such surgical intervention. The study aims to determine the quality of life for patients with bilateral knee osteoarthritis after unilateral knee arthroplasty surgery. To achieve this aim, the following tasks were set: to analyze and compile literature sources on knee joint arthroplasty and its relation to quality of life, to analyze K. Rojas' adaptation nursing theory in relation to the bachelor's thesis topic; to develop interview questions, interview patients, collect and analyze the obtained data, and draw conclusions. The research question the author seeks to answer is: What is the quality of life for patients with bilateral knee osteoarthritis after unilateral knee arthroplasty surgery? The research method employed is qualitative, utilizing interviews as the main research instrument. The thesis is divided into two parts – the theoretical part with 4 chapters and 15 subsections, and the research part consisting of a description of the research materials and methodology, analysis of interviews, and conclusions drawn. In the practical part, twenty interviews were conducted with respondents who had undergone unilateral knee arthroplasty surgery. These interviews provided insight into patients' experiences during the postoperative period and their self-care abilities affecting their quality of life. After summarizing the results of the research, conclusions are drawn indicating that the aim of the study has been achieved and the research question has been answered. Conclusions from these points indicate that knee joint arthroplasty is a significant step in improving patients' lives, especially those suffering from bilateral knee osteoarthritis. Keywords: knee joint, arthroplasty, quality of life, osteoarthritis.
Quality of Life for Patients with Bilateral Knee Osteoarthritis after Unilateral Knee Arthroplasty Surgery
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; ceļa locītava; endoprotezēšana; dzīves kvalitāte; osteoartrīts