Ūdens kvalitāte Mārupītes apkārtnē pēc piesārņojuma izplūdes 2011. gada vasarā - Timma, Sigita (Latvijas Universitāte, 2012)
Balstoties uz 2011. gada 3. jūlija naktī notikušo katastrofu Mārupes novada teritorijā - ēku kompleksa „Baltais Vējš” degšanas seku likvidēšanu, kas noveda pie Daugavas kreisā krasta pietekas Mārupītes un tās ūdensbaseina piesārņošanas ar dažādiem ķīmiskajiem savienojumiem, tika izvēlēts veikt pētījumu par šo seku skartās teritorijas virszemes ūdens un dzeramā ūdens kvalitātes novērtējumu. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt Mārupītes ūdens kvalitāti un tās apkārtnes Mārupes un Bieriņu teritorijas dzeramā ūdens kvalitāti, kas tika ietekmēta ēku kompleksa „Baltais vējš” degšanas seku likvidēšanas rezultātā. Ūdens kvalitāte tika izvērtēta balstoties uz veiktajām ūdens ķīmiskajām analīzēm un salīdzināta pēc LR Ministru Kabineta noteikumos noteiktajām robežkoncentrācijām, kā arī salīdzināta ar pieejamiem iepriekšējo gadu datiem. Pētījuma ietvaros divreiz tika ievākti 6 virszemes ūdens paraugi no Mārupītes un 24 dzeramā ūdens paraugi no Mārupītes apkārtnes (Mārupes un Bieriņu teritorijas) spicēm, akām. Mārupītes ūdens paraugi tika ievākti neilgi pēc katastrofas 2011.gada 9. jūlijā, kā arī atkārtoti 5 mēnešus vēlāk 9. decembrī, savukārt dzeramā ūdens paraugi tika ievākti laikā no 9. – 16. jūlijam un atkārtoti no 9. – 13. decembrim. Atslēgas vārdi: dzeramā ūdens kvalitāte, Mārupīte, Mārupes novads, Bieriņi, ūdens ķīmiskās analīzes.

On the night of 3rd July 2011 in the territory of the Mārupe region, the building complex “Baltais vējš” was burnt down which lead to chemical pollution of the river Daugava through the tributary Mārupīte water basin. This Bachelor thesis topic is to understand the consequences of the environmental catastrophe of the night of 3rd July 2011 and to conduct an analysis and compare the water quality of Mārupīte and the quality of drinking water in the territory around Mārupīte, both shortly after the catastrophe and months after it. The aim of the Bachelor thesis is to evaluate the water quality of Mārupīte and the drinking water quality of its basin territories – Bieriņi and Mārupe, which were affected during the process of the elimination of the catastrophe. Chemical analysis was carried out to determine water quality. Chemical composition was evaluated as provided by Cabinet of Ministers regulations that specify maximum permissible value of elements in drinking water. The results of the chemical analysis were compared with the analysis from years before. During the research work 6 surface water samples were taken from Mārupīte and 24 samples of drinking water were taken from the surrounding territories of Mārupīte (Mārupe and Bieriņi) wells and water boreholes, both shortly after the catastrophe as well as again after few months. Samples from Mārupīte were taken soon after the catastrophe on 9th of July, and again on 9th of December. Samples from surrounding territories of Mārupīte were taken during the period between 9th – 16th of July, and again during the period of 9th – 13th of December. Key words: drinking water quality, Mārupīte, Mārupe region, Bieriņi, water chemical analysis.
The water quality at surrounding of Mārupīte after pollution release in summer of 2011
Keywords: Vides zinātne