Latvijas Bankas darbība un tās nozīme Latvijas tautsaimniecībā - Rozenštama, Ilze (Latvijas Universitāte, 2010)
Ekonomiskās lejupslīdes rezultātā, Latvijas tautsaimniecības attīstība un stabilitāte ir apdraudēta, kas var atstāt negatīvu ietekmi uz Latvijas turpmāko attīstību un eiro ieviešanu. Centrālā banka ir neatņemama banku sistēmas sastāvdaļa, kura, izmantojot monetāro politiku ,cenšas veicināt labvēlīgus makroekonomiskos apstākļus tautsaimniecības ilgtermiņa attīstībai, tas ir cenu stabilitātes nodrošināšana, pilna nodarbinātība un reālā IKP pieaugums. Darba mērķis ir, izvērtējot Latvijas Bankas izmantotos monetāros instrumentus, noteikt tās nozīmi Latvijas tautsaimniecībā, kā arī izstrādāt priekšlikumus tās turpmākajai darbībai. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā daļā izpētīts Latvijas Bankas darbības raksturojums, kas ir darba pamatā, jo valsts ekonomika veidojas no centrālās bankas mērķiem un uzdevumiem, kas ietekmē valūtu, naudas un arī norēķinu tirgu, kā arī starptautiskā mērogā. Otrā daļa veltīta Latvijas Bankas monetārajai politikai, jo monetārā politika ir veids, kā Latvijas Banka apzināti ietekmē ekonomiku, izmantojot dažādus instrumentus, lai ilgtermiņā veidotu stabilu un attīstītu valsts tautsaimniecību. Latvijas Bankas darbības integrācija Eiropas Savienības institūcijās un sistēmās ir Latvijas Bankas darbības nākotnes pamatā, kas veidos un ietekmēs valsts tautsaimniecību arī turpmāk, tāpēc tas izskatīts darba noslēdzošajā, trešajā nodaļā. Latvijas Bankas monetārās politikas ierobežojumi rada iespaidu, ka tās nozīme ekonomikā nav tik būtiska, tomēr, veicot ikdienas funkcijas, Latvijas Banka veido Latvijas ekonomiku stabilu un ilgtspējīgu, bet ekonomikas satricinājuma brīžos, tā cenšas ierobežot makroekonomisko rādītāju pasliktināšanos. Pētījumu var izmantot Latvijas Bankas darbības un monetārās politikas analīzes veikšanai, kā arī darbā izstrādāto priekšlikumu īstenošanai.

As a result of economic recession, the Latvian economic development and stability is threatened, this might have a negative impact on the future development of Latvia and euro adoption. The Central Bank is an integral part of the banking system, which seeks to promote a favorable macroeconomic conditions in the economy long-term development, it is price stability, full employment and real GDP growth, by using monetary policy. The purpose of the work is the assessment of Latvian bank's monetary instruments used to determine its role in the Latvian economy, as well as develop proposals for its future operation. Thesis consists of three chapters. The first part examining the operational characteristics, that is a work based on, because the national economy is formed from the central bank's goals and objectives, affecting currency, money and settlement market, as also internationally. The second part devoted to Bank of Latvia’s monetary policy, because monetary policy is a way how Bank of Latvia specially affecting the economy using different instruments to build a stable and long-term development of national economy. Bank of Latvia’s future action based on its integration into the European Union's institutions and systems, that will form and affect the national economy in the future, that is why it was dealt in the last chapter. Bank of Latvia’s monetary policy restrictions create the impression that its role in the economy is not so important, however, carrying out daily functions, Bank of Latvia make Latvian economy stable and sustainable, but in economic turmoil central bank tries to limit the deterioration of macroeconomic indicators. Research can be used for Bank of Latvia’s operations and monetary policy analysis, and also to implement suggestions.
Bank of Latvia's action and it's importance in Latvian economy
Keywords: Ekonomika