Īpašniekam zudušas galiekārtas izmantošanas iespēju pārtraukšanas un atjaunošanas centralizētā datubāze - Šķesters, Juris (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir veltīts galiekārtu identifikācijai un galiekārtu izmantošanas iespēju pārtraukšanai un atjaunošanai elektronisko sakaru tīklos. Darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmā nodaļa sniedz teorētisku ieskatu galiekārtu identifikatoros un elektronisko sakaru tīklos. Otrajā nodaļā ir apskatītas metodes galiekārtu izmatošanas iespēju pārtraukšanai un atjaunošanai elektronisko sakaru tīklos. Trešajā nodaļā autors apraksta paša izstrādātu projektu sešu mēnešu garumā, kura laikā tika realizēta un nodota ekspluatācijā īpašniekam zudušas galiekārtas izmantošanas iespēju pārtraukšanas un atjaunošanas centralizētā datubāze. Autors izskaidro šīs datubāzes nozīmīgumu, izstrādes gaitu, izmantotās tehnoloģijas. Darbā tiek aprakstīti sistēmas darbības pamatprincipi, kā arī aprakstītas iespējas, ko sistēma sniedz tās klientiem un lietotājiem.

Bachelor thesis is dedicated to terminal equipment identification and to disable and enable terminal equipment usage in electronic communication networks. Thesis consists of three parts. First part gives theoretical insight into terminal equipment identifiers and electronic communication networks. In second part are discussed methods to disable and enable terminal equipment in electronic networks. In third part author describes a self-elaborated project that has been lasted for six month, during which was realized and put into operation centralized data base to disable and enable missing terminal equipment. The author explains importance of this data base, process of development and used technologies. In the paper are described basic principles of system maintenance, as well as opportunities what system gives to its clients and users.
Centralized data base to disable and enable to owner missing terminal equipment
Keywords: Datorzinātne