Kreditoru tiesības un pienākumi tiesiskās aizsardzības procesā - Sīmanis, Emīls Jūlijs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Kreditoru tiesības un pienākumi tiesiskās aizsardzības procesā” tiek analizēts kreditoru juridiskais statuss un to loma tiesiskās aizsardzības procesā, tiesību normu regulējuma priekšrocības, kas ir vērstas par labu kreditoram un viņu interešu aizsardzībai, kā arī kreditoru situācija pēc tiesiskās aizsardzības procesa un kreditoru iedalījums tiesiskās aizsardzības procesa plāna izstrādē. Sākotnēji darbā tiek sniegta informācija par tiesiskās aizsardzības procesu un ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu. Darba ietvaros tiek veikta arī salīdzinošā analīze par kreditoru tiesību aizsardzību tiesiskās aizsardzības procesos dažādās valstīs, piedāvājot priekšlikumus par iespējamiem uzlabojumiem Latvijas tiesiskās aizsardzības sistēmā. Tiek izpētīts, kā jauni regulējumi un reformas varētu uzlabot kreditoru līdzdalību un to tiesību ievērošanu, veicinot līdzsvarotu un efektīvu tiesisko aizsardzību. Darba mērķis ir izprast kreditoru interešu aizsardzības mehānismus, izpētīt tiesiskās aizsardzības procesa ietekmi uz kreditoru tiesību īstenošanu un noteikt problēmas, kas saistītas ar kreditoru līdzdalību šajā procesā.

The bachelor’s thesis “The Rights and Obligations of Creditors in the Legal Protection Process” analyzes the legal status of creditors and their role within the legal protection process. The work examines the advantages of legal provisions that favor creditors and protect their interests, the situation of creditors after the legal protection process, as well as the classification of creditors during the development of the legal protection plan. Initially, the thesis provides an overview of both the legal protection process and the out-of-court legal protection process. A comparative analysis of creditor rights protection in legal protection processes across different countries is also conducted, offering proposals for potential improvements in Latvia’s legal protection system. The research explores how new regulations and reforms could enhance creditor participation and safeguard their rights, promoting a balanced and effective legal protection framework. The aim of the thesis is to understand the mechanisms for protecting creditor interests, to examine the impact of the legal protection process on the enforcement of creditor rights, and to identify the problems related to creditor involvement in this process.
The rights and obligations of creditors in legal protection process
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespējas likums; tiesiskās aizsardzības process; kreditors; kreditora tiesības