Kreditora tiesību īstenošana fiziskās personas maksātnespējas procesā - Džeriņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2012)
Globālā finanšu krīze atstāja iespaidu uz fizisko personu maksātspēju, kā rezultātā tās nespēja izpildīt savas uzņemtās saistības ar kreditoriem. Ņemot vērā to, ka parādnieka finanšu resursi ir ierobežoti, parasti lielākā daļa kreditoru prasījumi netiek apmierināti. Lai nepieļautu šādu situāciju, kreditors bieži izvēlas piemērot kādu no saistību pastiprināšanas līdzekļiem. Darba mērķis ir aplūkot kreditoru tiesības fiziskās personas maksātnespējas procesā. Darba mērķa sasniegšanai tiks analizēta tiesu prakse, juridiskā literatūra, kā arī Latvijas normatīvie akti. Lai īstenotu fiziskās personas maksātnespējas procesa mērķi, ir jāierobežo kreditoru tiesības, taču ne vienmēr likums paredz, kā šīs tiesības tiktu ierobežotas. Atslēgvārdi: maksātnespēja, kreditors, parādnieks, galvojums, galvinieks.

The global financial crisis affects a person’s pay ability negatively in which case he cannot fulfill his commitment as an debtor. Seeing as his financial resources are limited, usually most creditors requests are left unfulfilled. To evade such situations, a creditor often looks for ways to strengthen the debtor’s relationship. The goal of this work is to look at creditors rights in the process of a persons financial inability. To reach the set goal the author will analyze court cases, jurisdictional literature and Latvian laws and regulations. In order to implement a physical person insolvency goal is to limit the rights of creditors, but not always, this law provides which of the rights to be limited. Keywords: financial inability, creditor, debtor, guarantee, voucher.
Creditor Right realization in a natural persons insolvencies process
Keywords: Juridiskā zinātne