Parazītu fauna pelēkajos roņos Halichoerus grypus (O.Fabricius, 1791) Baltijas jūrā - Zalcmane, Magdalēna Alma (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijā un Eiropā ir veikti fragmentāri pētījumi par pelēko roņu (Halichoerus grypus) parazītu faunas daudzveidību un sastopamību. Bakalaura darba mērķis ir noteikt Baltijas jūrā sastopamo pelēko roņu endoparazītu sastopamību un daudzveidību. Pētījumā tika konstatētas piecas pelēko roņu endoparazītu sugas – viena trematožu, divas nematožu un divas kāšgalvju sugas. Pētījumā konstatēts, ka sastopamākie endoparazīti pelēkajiem roņiem ir Corynosoma semerme (100%) un Contracoecum osculatum (95,2%). Ar šiem parazītiem pelēkie roņi invadējas apēdot endoparazītu starpsaimniekus. Invadēšanās ar endoparazītiem var ietekmēt pelēko roņu veselības stāvokli. Pelēko roņu vecums un dzimums ir ietekmējoši faktori endoparazītu sugu sastopamības biežumā.

Few and incomplete studies have been conducted in Latvia and Europe on the diversity and occurrence of gray seal (Halichoerus grypus) parasite fauna. The aim of the bachelor thesis is to determine the occurrence and diversity of endoparasites of gray seals found in the Baltic Sea. The study found five grey seal endoparasite species – one trematode, two nematode and two hookworm species. The study found that the most common endoparasites in gray seals are Corynosoma semerme (100%) and Contracoecum osculatum (95.2%). Gray seals become infected with these parasites by eating endoparasite intermediate hosts. Infestation with endoparasites can affect the health status of gray seals. Gray seal Shannon-Wiener diversity index of parasite fauna (H=1.4). Age and sex of gray seals are influential factors in the incidence of endoparasite species.
Parasite fauna in grey seal Halichoerus grypus (O.Fabricius, 1791) in the Baltic Sea
Keywords: Bioloģija; Pelēkais ronis; Parazīti; Baltijas jūra; Ietekmējošie faktori