Oglekļa materiālu ieguve no bioeļļas un tās pārstrādes atlikuma - Liepiņš, Kalvis (Latvijas Universitāte, 2023)
Oglekļa materiālu ieguve no bioeļļas un tās pārstrādes atlikuma. Liepiņš K., zinātniskais vadītājs no LVKĶI: Drsc.ing. Aivars Žūriņš, bakalaura darbs, 45. lappuses, 20 attēli, 4 tabulas, 46 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par hidrotermisko karbonizāciju un pirolīzi, par biooglēm, to pielietojumu un bioogļu analīzes metodēm un par anhidrocukura, levoglikozāna, iegūšanu no biomasas. Eksperimentālajā daļā tika veikta koksnes pirolīze un iegūtās bioeļļas tālāka pārstrāde, imitējot levoglikozāna iegūšanas procesu. Iegūtais bioeļļas pārstrādes atlikums (atsālnis), kā arī pati bioeļļa, tika karbonizēta, izmantojot divas krasi atšķirīgas metodes, hidrotermisko karbonizāciju un lēno pirolīzi, ar mērķi izpētīt un salīdzināt šo metožu piemērotību levoglikozāna ražošanas procesa atlikumu pārstrādei. Karbonizāciju rezultātā iegūtajām biooglēm tikai veikta elementanalīze, noteikts sadegšanas siltums un suspesijas pH, izmantojot SEM tika uzņemti mikroskopijas attēli, virsmas grupas tika noteiktas izmantojot skābju bāzu titrēšanas metodi, biooglēm tika veikti FTIR mērījumi.

Carbon materials obtained from biooil and its processing residues. Liepins K., supervisor from LSIWC: Drsc.ing. Aivars Zurinsh, bachelor thesis, 45. pages, 20 figures, 4 tables, 46 literature references, 1 appendix, in Latvian. Literature review focused on hidrothermal carbonization and pyrolysis, on biochar, its applications, and methods of analysis, and on obtaining levoglucosan from biomass. Steam pyrolysis of wood biomass was performed to obtain biooil which was then further treated imitating real world levoglucusan production. Obtained biooil residue, as well as biooil itself was carbonized using two different methods, hydrotehrmal carbonization and slow pyrolysis, with the goal to evaluate its potential practical application for treating the biooil processing residue of levoglucosan production. Elemental composition, HHV and suspension pH was measured, surface groups were determined using Boehm titration, SEM pictures of biochar samples were taken, biochar was also characterized using FTIR.
Carbon materials obtained from biooil and its processing residues
Keywords: Ķīmija; BIOEĻĻA; BIOMASA; BIOOGLE; HIDROTERMISKĀ KARBONIZĀCIJA; LEVOGLIKOZĀNS