Datortomogrāfijas izmeklējums un protokola pielietojums subarahnoidālu saasiņojumu gadījumos - Dioka, Iveta (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Datortomogrāfijas izmeklējums un protokola pielietojums subarahnoidālu saasiņojumu gadījumos”. Mūsdienu tehnoloģiju ieviešana klīniskajā praksē ir radījusi jaunas diagnostikās iespējas subarahnoidālu saasiņojumu gadījumos, kā dēļ iespējama ātra un efektīva diagnostika, apstiprinot vai izslēdzot subarahnoidālu saasiņojumu. Bakalaura darbā izvirzītā hipotēze ir: datortomogrāfijas protokols subarahnoidālu saasiņojumu gadījumos katrā medicīnas iestādē ir atšķirīgs. Darba mērķis ir noskaidrot CT protokolu pielietojumu subarahnoidālu saasiņojumu gadījumos trīs Latvijas medicīnas iestādēs. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūru par galvas smadzeņu anatomiju un galvas smadzeņu apasiņošanu, analizēt literatūru par subarahnoidālu saasiņojumu patofizioloģiju, klīnisko ainu un diagnostikas iespējām, pētījumā veikta trīs datortomogrāfijas protokolu salīdzināšana subarahnoidālu saasiņojumu gadījumos. Pētījuma instruments ir pētījuma protokols. Pētniecības metode ir kvalitatīvs pētījums – salīdzinošā analīze. Bakalaura darba apjoms ir 40 lpp, ko veido 5 nodaļas un 10 apakšnodaļas, izmantoti 40 literatūras avoti, 2 pielikumi, veikti secinājumi. Atslēgvārdi: subarahnoidālu saasiņojumu gadījumi, galvas smadzenes, galvas smadzeņu asinsrite, datortomogrāfijas protokols.

The theme of the bachelor's thesis is "Computed tomography examination and application of the protocol in cases of subarachnoid exacerbations". The introduction of modern technologies in clinical practice has created new diagnostic which provide a fast and effective result in the approval of the diagnostic of subarachnoid hemorrhage (SAH). The hypothesis of the bachelor's thesis is: the computed tomography protocols using in the cases of subarachnoid hemorrhage are different. The aim of study is to analyze the CT protocols using in two hospitals in Latvia in the cases of subarachnoid hemorrhage. The tasks of the research are to compile and analyze the literature on brain anatomy and cerebral hemorrhage, to analyze the literature on the pathophysiology, clinical picture and diagnostic possibilities of subarachnoid infections, to compare two computed tomography protocols in cases of subarachnoid infections. The research tool is a research protocol. The research method is qualitative research - comparative analysis. The volume of the bachelor's thesis is 40 pages, which consists of 5 chapters and 10 subchapters, used 40 application sources, 2 appendices, conclusions. Keywords: cases of subarachnoid exacerbations, brain, blood circulation, computed tomography protocol.
Computed tomography examination and application of the protocol in cases of subarachnoid exacerbations
Keywords: Medicīna; subarahnoidālu saasiņojumu gadījumi; galvas smadzenes; galvas smadzeņu asinsrite; datortomogrāfijas protokols