Mikroorganismu aktivitātes novērtēšana un stimulēšana eksperimentālajā "Zaļās sienas" sistēmā - Kalniņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2020)
Iekštelpu gaisa piesārņojums ir problēma ar ko bieži saskaras gan biroju, gan skolu darbinieki. Lai samazinātu gaisa piesārņojumu telpās tiek lietotas aktīvās gaisa ventilācijas, tomēr pastāv arī savādāki paņēmieni iekštelpu gaisa attīrīšanā. Viens no tādiem paņēmieniem ir “Zaļas sienas” sistēmas. Darba mērķis bija pētīt keramikas granulu, mikroorganismu konsorciju un augu sugu ietekmi uz imobilizēto mikroorganismu aktivitāti. Darbā salīdzināja keramikas granulu, mikroorganismu konsorciju, augu sugu ietekmi uz bioplēvju mikroorganismu koloniju veidojošo vienību skaitu, fluoresceīna diacetāta hidrolīzes, potenciālā amonija oksidācijas un indol-3-etiķskābes sintēzes aktivitāti. Tika novērots, ka izvēlēto keramikas granulu veids ietekmēja mikroorganismu imobilizācijas spējas modeļu biofiltrācijas kolonnu sistēmā un ka imobilizējot nitrificējošu baktēriju konsorciju uz keramikas granulām palielināja potenciālā amonija oksidācijas aktivitāti. Tika novērots, ka ienesot baktēriju konsorciju hidroponikas sistēmā izmainās kopējā mikroorganismu aktivitāte uz granulu virsmas. Tika konstatēts arī augu sugas specifiskais efekts uz granulu bioplēves aktivitāti. Pētījums tika veikts sadarbībā ar SIA “Lafivents” projekta “Uz bioremediācijas principu balstītas iekštelpu gaisa biofiltra sistēmas izpēte un eksperimentālā izstrādne” ietvaros saskaņā ar līgumu Nr. 1.2.1.1/18/A/001 starp SIA “ETKC” un Centrālo finanšu un līgumu aģentūru ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu. Daļa no rezultātiem, kas tika iegūti pētījumā tika prezentēti ikgadējā Rīgas Tehniskās universitātes 60. Starptautiskā zinātniskā konference “Materiālzinātne un lietišķā ķīmija” (MSAC) 2019. gada 24. oktobrī (1.piel.). Darbs izstrādāts LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtā, laika posmā no 2019. gada augusta līdz 2020. gada februārim. Literatūras apskatā tika izmantoti 48 literatūras avoti. Metodes un rezultāti tika apkopoti 2 tabulās, 7 attēlos un 4 pielikumos.

Indoor air pollution is a problem often faced by both office and school staff. Active air ventilation is used to reduce indoor air pollution, but there are other methods of indoor air purification. One of such techniques is the Green Wall system. The study aimed to examine the effect of ceramic granules, microbial consortia and plant species on the activity of immobilized microorganisms. The study compared these effects on the number of colony-forming units, FDA hydrolysis and PAO activity, and IAA synthesis activity. The type of ceramic granules selected affected the immobilization ability of microorganisms in the biofiltration column system. The immobilized nitrifying bacteria consortium on ceramic granules increased PAO activity. The introduction of a bacterial consortium into the hydroponics system alters the enzymatic activity of microorganisms inhabiting the surface of the granule. The distinct effect of the plant species on the activity of the granule biofilm was also found. The study was conducted in collaboration with “Lafivents” Ltd. within the framework of the project “Research and development of bioremediation-based indoor air biofiltration system” in accordance with the contract No. 1.2.1.1/18/A/001 between "ETKC" Ltd. and the Central Finance and Contracting Agency with support from the European Regional Development Fund (ERDF). The part of the results obtained in this study was presented at the annual 60th International Scientific Conference of Riga Technical University “Materials Science and Applied Chemistry” (MSAC) on October 24, 2019. Work was developed at the Institute of Microbiology and Biotechnology in the period from August 2019 to February 2020. There were 48 references used in the literature review. Methods and results were summarized in 2 tables, 7 figures and 4 amendments.
Stimulation and evaluation of the activity of mocroorganisms in the Experimental Green Wall System
Keywords: Bioloģija; iekštelpu gaisa piesārņojums; “Zaļās sienas” sistēma; bioplēvju mikroorganismi; mikroorganismu enzimātiskā aktivitāte