Latvijas Padomju rakstnieku savienības darbība valdes sēžu protokolu atspoguļojumā (1944-1956) - Orlova, Beāte (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā aplūkota Latvijas Padomju RS darbība laika posmā no 1944. līdz 1956. g., kā galveno avotu izmantojot RS valdes sēžu protokolus. Darbā mēģināts aplūkot RS, kas līdz šim galvenokārt pētīta saistībā ar literatūrzinātnes jautājumiem, kā vēstures zinātnes izpētes objektu, tāpēc uzmanība galvenokārt vērsta uz tiem darbības aspektiem, kas mazāk saistīti ar literatūras un radošajiem procesiem un vairāk ar organizācijas sociālpolitisko darbību. Avotu izpētes gaitā izdalīti trīs RS darbības virzieni, kuri, autoraprāt, uzskatāmi atspoguļo tās vietu un uzdevumus politiskās varas hierarhijā. Pētījuma rezultāta secināts, ka RS bijusi viens no ideoloģiskās kontroles mehānisma posmiem, kas drīkstēja darboties ar zināmu autonomijas līmeni.

Bachelors thesis deals with work of the Latvian Soviet Writers Union in the time frame from 1944 to 1956, using the protocols of board meetings as its main source. Thesis views the Writers Union, which currently has been studied mainly in the context of literature science, as an object of history studies, thus this work focuses on the aspects of the union that are less connected to processes of literature and more on the social - political work. In the process of studying sources, three main aspects of the organisation’s work have been chosen. These aspects can be seen as the best examples of work and tasks of the union in the hierarchy of the political power. As a result of the research it is concluded that the Writers Union was one of the links of the ideological control mechanism that was allowed to operate with a certain level of autonomy.
The activity of the Latvian Soviet Writers union according to the records of board sessions (1944-1956)
Keywords: Vēsture; Rakstnieku Savienība; 20. gs. 40. - 50. gadi; Ideoloģiskā kontrole; Padomju Savienība