Vispārējās aprūpes māsas līdzdalība vesela zīdaiņa aprūpē mājas apstākļos - Lūse, Līga (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma “Vispārējās aprūpes māsas līdzdalība vesela zīdaiņa aprūpē mājas apstākļos”. Tēmas aktualitāti pamato atbalsta nepieciešamība vecākiem, kuri aprūpē zīdaini un māsas ieguldījums zīdaiņa veselības veicināšanā šajā laika posmā. Darba mērķis: Noskaidrot kāda ir vispārējās aprūpes māsas līdzdalība vesela zīdaiņa aprūpē mājas apstākļos. Tika izveidoti pētījuma uzdevumi: Apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par vis-pārējās aprūpes māsas līdzdalību vesela zīdaiņa aprūpē mājas apstākļos, analizēt V. Hendersones māszinību teoriju saistībā ar izvēlēto pētījuma tēmu, izstrādāt atšķirīgus daļēji strukturētas intervijas jautājumus piecām ambulatorajā aprūpē (ģimenes ārstu praksē, pediatru praksē) strādājošām māsām, kuras aprūpē pediatrijas pacientus, tai skaitā zīdaiņus un pieciem vecākiem (mātēm vai tēviem), kuri šobrīd mājās aprūpē zīdaini, veikt respondentu intervēšanu, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos datus, kā arī balstoties uz iegūtajiem pētījuma rezultātiem, veikt secinājumus. Tika izvirzīts pētījuma jautājums: Kāda ir vispārējās aprūpes māsas līdzdalība vesela zīdaiņa aprūpē mājas apstākļos? Praktiskais pētījums tika veikts, izmantojot kvalitatīvo pētniecības metodi, tika izvēlēti pētījuma instrumenti - divas atšķirīgas daļēji strukturētas intervijas ar 12 atvērtiem jautā-jumiem priekš 5 ambulatorajā aprūpē (ģimenes ārstu praksē) strādājošām māsām, kuras aprūpē zīdaiņus un 5 vecākiem (mātēm vai tēviem), kuri šobrīd mājās aprūpē veselu zīdaini. Pētījuma galvenie rezultāti liecina: Vispārējās aprūpes māsas līdzdalība vesela zīdaiņa aprūpē ir nozīmīga, galvenokārt, brīžos, kad vecākiem ir neskaidrības saistībā ar zīdaini un viņa aprūpi. Māsai ir augstas zināšanas lai izglītotu vecākus dažādos jautājumos, kas saistās ar zīdaiņa veselību, augšanu un attīstību. Māsa piedalās zīdaiņa veselības veicināšanā, organizējot laicīgas profilaktiskās apskates un vakcinācijas zīdainim. Atslēgvārdi: vispārējās aprūpes māsa, ģimenes ārsta prakse, līdzdalība, zīdainis, aprūpe.

The topic of bachelor’s thesis is “Participation of the general nurse in healthy infant care within the home settings.”. The imprtance of the topic is determined by the fact that parents who take care of an infant is in need for support and the nurse’s contribution to the promotion of infant’s health during this time. The aim of this study: is to clarify understanding of general nurse’s participation in healthy infant’s care within home settings. Reaserch tasks are: To analyze and gather scientific literature about participation of the general nurse in care of a healthy infant within home settings, to analyze the nursing theory of Virginia Henderson and link to the choosen reaserch theme, to devlop different par-tly structured interview questions for five general nurses, who work in ambulatory care (GP or pediatric practice) and look after pediatric patients, including infants and for five parents ( mothers or fathers who look after healthy infant), to carry out the interviews of the respon-dents, to summarize and analyze reaserch data and based on results draw conclusions. Question put forward: what is the understanding of general nurse participation in he-althy infant care within the home settings? Practical reaserch was done by using qualitative reaserch method, by choosing ins-truments: two different partly structured interviews with 12 open questions for 5 general nur-ses, who work in ambulatory care (GP or pediatric practice) and look after peadiatric patients including infants and for 5 parents (mother or father), who take care of healthy infant at ho-me. Main results of this study shows: That general nurse participation in healthy infant care is significant. Especially in cases when parents are uncertain about infant and their care. The nurse has high level of knowelege to educate the parents on various issues that affect the health, growth and development of the infant. The nurse participates in the promotion of the infant’s health by organising timely he-alth checkups and vaccinations for the infant. Keywords: general nurse, general practice, participation, infant, care
Participation of the general nurse in healthy infant care within the home settings
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Vispārējās aprūpes māsa; Ģimenes ārsta prakse; Līdzdalība; Zīdainis; Aprūpe