Retorisko jautājumu lietojums ēdienu gatavošanas emuāros - Kreicberga, Ilze (Latvijas Universitāte, 2022)
Retoriskie jautājumi bija seno grieķu un romiešu intereses punkti. Tā kā retoriskajiem jautājumiem ir dažādas funkcijas, to izmantošana ir aktuāla arī mūsdienās. Šī pētījuma mērķis ir novērot retorisko jautājumu lietojumu astoņos dažādos ēdienu gatavošanas emuāros. Šajā pētījumā tika izmantotas divas pētījuma metodes – literatūras apskats un diskursa analīze. Tas ir gadījuma pētījums, jo attiecas uz atlasītu krājumu. Pētījuma rezultāti pierāda, ka nozīme ir cieši saistīta ar nodomu un kontekstu. Tāpat tika secināts, ka retoriskie jautājumi pieder pie sintakstisko izteiksmes līdzekļu grupas un, saskaņā ar dažādām klasifikācijām, pastāv astoņi retorisko jautājumu veidi – dianoeja, ratiocinatio, epipleksija, erotēze, anakoenoze, aporija, exuscitatio un pysma. Vissastopamākais retorisko jautājumu veids analizētajos ēdienu gatavošanas emuāros ir dianoeja – retoriskā jautājuma veids, kas argumentācijai izmanto jautājumus un atbildes. (Bērtons, 2007) Retorisko jautājumu galvenais mērķis ir mijiedarboties, iedvesmot, ietekmēt, kā arī informēt un iesaistīt auditoriju. Pētījuma ierobežojumi iekļauj izvēlēto emuāru ierakstu korpusu, jo analīzei tika ņemti vērā tikai ieraksti ar retoriskiem jautājumiem, kā arī analizēto emuāru skaits.

Rhetorical questions were a point of interest for Ancient Greeks and Romans. Since they have different functions, their use is still relevant nowadays. The goal of the research paper is to observe the use of rhetorical questions in eight different food blogs. This research uses two research methods – literature review and discourse analysis. It is a case study as it deals with a selected corpus. The research findings demonstrate that meaning is closely connected with intention and context. It was also concluded that rhetorical questions are syntactical stylistic devices and, according to different classifications, there are eight types of rhetorical questions – dianoea, ratiocinatio, epiplexis, erotesis, anacoenosis, aporia, exuscitatio, and pysma. The most common type of rhetorical questions in the analysed food blogs is dianoea – a rhetorical question type, which uses questions and answers to make an argument. (Burton, 2007) The main purpose of rhetorical questions is to interact, inspire, influence, as well as inform and engage with the audience. The limitations of the study concern the selected corpus of blog posts, as only posts with rhetorical questions were considered for analysis, as well as the number of analysed blogs.
Use of Rhetorical Questions in Food Blogs
Keywords: Valodniecība; rhetorical question; internet language; food blog; meaning; dianoea