Ilggadīgo zālāju augšņu un to īpašību raksturojums Vidzemes augstienē, Z/S "Šovītes" - Rozenberga, Anna Marta (Latvijas Universitāte, 2016)
Augsnes īpašības ietekmē zālāju kvalitāti un to ilgtspējīgu apsaimniekošanu, kā arī arvien nozīmīgs kļūst jautājums par ekosistēmu pakalpojumiem, kas ir atkarīgi no augsnes īpašībām. Turklāt kopš pagājušā gadsimta otrās puses Eiropā un arī Latvijā ir vērojama strauja ilggadīgo zālāju platību samazināšanās, tajā skaitā arī Vidzemes augstienē, tad ļoti būtiski ir noskaidrot augšņu īpašību ģeogrāfiskās likumsakarības un to ietekmējošos faktorus ne tikai reģionālā, bet arī lokālā mērogā, kas ir būtiski ne tikai saistībā ar zālāju ilgtspējīgu apsaimniekošanu, bet saistībā arī ar augsnes kartēšanas metodisko aspektu pilnveidošanu. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot augšņu un to īpašību ģeogrāfiskās likumsakarības saistībā ar dabas faktoriem un cilvēka saimniecisko darbību ilggadīgajos zālājos Z/S „Šovītes”. Pētījumā apkopota literatūra par dabiskajiem augsni ietekmējošajiem un antropogēnajiem faktoriem, kas rada ietekmi uz augsnes īpašībām un to telpisko raksturojumu. Pētījuma rezultāti parāda, ka Z/S „Šovītes” ilggadīgajos zālājos lokālā mērogā, kur augsnes cilmiezis veidojies uz morēnas nogulumiem, ir sastopama relatīvi liela augšņu daudzveidība, ko nosaka dažādas izpausmes augsnes veidošanās procesi, piemēram, organisko vielu akumulācija, podzolēšanās, glejošanās, kā arī augsnes erozija. Augšņu ķīmiskās un fizikālās īpašības nosaka augsnes cilmiezis un granulometriskais sastāvs, kā arī reljefs un mitruma apstākļi, turklāt nozīmīga ir arī cilvēka saimnieciskā darbība un arī vēsturiskā zemes izmantošana. Iegūtie pētījuma rezultāti ir nozīmīgi ne tikai saistībā ar zālāju ilgtspējīgu apsaimniekošanu, bet saistībā arī ar augsnes kartēšanas metodisko aspektu pilnveidošanu lokālā mērogā.

Soil properties affect grassland quality and sustainable management as well as increasingly become an important issue for ecosystem services that depend on soil characteristics. In addition, since the second half of last century in Europe and Latvia we have witnessed rapid permanent grassland area decrease including Vidzeme uplands. Thus it is essential to clarify the characteristics of the soil geographic regularities and factors which have an influence not only on a regional but also local level. That is essential both in relation to the sustainable management of grasslands and soil mapping methodological aspects of the development. The aim of this bachelor thesis is to determine the influence of soil factors on geographical regularities in connection with the clearance of natural factors and human activity on the farm “Šovītes” permanent grasslands. The study summarizes the literature on natural soil and anthropogenic influencing factors that have an impact on soil properties and their spatial characteristics. The research results show that the farm “Šovītes” permanent grassland on a local level have a soil parent material that is formed on the moraine sediments and is present in a relatively high degree of soil diversity. That establishes various forms of soil formation processes such as organic matter accumulation, podsolization, gleyzation and soil erosion. The chemical and physical properties of the underlying soil parent material and size composition as well as relief and humidity conditions are also important in economic activities and historical land use. The obtained results of the study are important not only for the sustainable management of grasslands, but also in relation to soil mapping methodological aspects of the development on a local scale.
Charectization of soil and soil properties of pernament grasslands in Vidzeme upland, "Šovītes" farm
Keywords: Ģeogrāfija; ilggadīgie zālāji; augsnes auglība; ietekmējošie faktori; augsnes veidošanās procesi; augsnes kartēšana