Ceļa motīvs Kārļa Skalbes pasakās - Garolis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā pētīts ceļa motīvs Kārļa Skalbes pasakās, ceļu pētot ne vien kā fizisku vienību, bet arī uzlūkojot to filozofiski — kā ētisku un estētisku kategoriju. Darbā aplūkoti literārās pasakas pirmssākumi un žanra spilgtākie izkopēji Eiropā, sniegts ieskats 19. gadsimta beigu raksturīgākajos ceļa motīva pārstāvjos, kā arī minēts par tā aizsākumiem latviešu literatūrā. Ceļš Kārļa Skalbes pasakās analizēts ne vien kā fiziski notiekošs ceļojums, bet arīdzan kā garīgs un dvēselē notiekošs pārmaiņu ceļš, nereti pat vairāk ireālajā nekā reālajā pasaulē notiekošs. Ar ceļam raksturīgāko pieturas punktu akcentiem analizēts Skalbes personāžu ceļš, uzsverot, kā konkrētas ētiskās izvēles situācijas ietekmē pasaku personāžu pozicionēšanos.

In bachelor’s thesis there is closely looked way motive in Kārlis Skalbe fairytales, researching way not only as a physical category, but also looking at it philosophically — as an ethical and esthetical categories. There are viewed the origins of literary tale and the most noticable authors of this genre in Europe, there has been given an insight in the most typical authors which represents way motive at the end of the 19th century, also about the beginning of the way motive in Latvian literature. The way in Kārlis Skalbe fairytales has been analyzed not only as a physical, but also as a mental journey, which leads to changes in characters soul. With the most significant clues in the way of the character, there has been analyzed his way until its end and studied, how the given situation of choice affects the end result.
Way motive in Kārlis Skalbe fairytales
Keywords: Filoloģija; Kārlis Skalbe; pasakas; ceļš; ētika; estētika