Šķidruma un uztura lietošanas paradumi operāciju māsām darba vidē - Batureviča, Marija (Latvijas Universitāte, 2017)
Operāciju māsas darbs ir gan psiholoģiski gan fiziski pārslogots. Pieaugot plānveida pacientu skaitam, operācijas kļūst aizvien sarežģītākas, tām ir nepieciešams ilgāks norises laiks. Viss tas nedod iespēju operāciju māsām pilnvērtīgi ieturēt pusdienas, cieš gan uztura kvalitāte, gan režīms. Māsas darba vidē būtu jāpievērš lielāka uzmanība brīvā laika atvēlēšanai – uztura un šķidruma uzņemšanai. Bakalaura darba tēma: “Šķidruma un uztura lietošanas paradumi operāciju māsām darba vidē”. Darba mērķis: noskaidrot šķidruma un uztura lietošanas paradumus operāciju māsām darba vidē. Pētījuma jautājums: Kādi ir šķidruma un uztura lietošanas paradumi operāciju māsām darba vidē? Pētījuma instruments – intervijas jautājumi. Pētījuma secinājumi ir balstīti uz respondentu interviju rezultātu analīzēm. Iegūtie rezultāti parādīja, ka operāciju māsām nav regulāra ēšanas un dzeršanas režīma darba vidē. Kā arī to, ka darbā, nevar ievērot ikdienas ēšanas paradumus un uztura kvalitāti. Atslēgas vārdi: veselīgs uzturs, paradumi, šķidruma uzņemšana, operāciju māsas, darba vide.

Due to increase of planned patients, surgery is becoming very complex, so much more time is needed for the patients. This issue doesn’t allow nurses to have full lunch time and they suffer from incomplete food nutrition. More attention should be paid to nurses free time for taking food and drinks during their working schedule. Bachelor thesis: "Operarional nurses liquid and food usage habits in working environment." Target of work: To find out the fluid and dietary habits operations nurses working environment. The research question is: What are the liquid and food usage habits in working environment? Study tool - interview questions. Research conclusions are based on analysis of interviews conducted with nurses. Research results showed that operational nurses don’t observe nutritional regime in working environment. As well as the fact that the work can not meet the daily eating habits and nutritional quality. Keywords: healthy diet, habits, fluid intake, operating nurses, working environment.
Operational Nurses Liquid and Food Usage Habits in Working Environment
Keywords: Medicīna; veselīgs uzturs; paradumi; šķidruma uzņemšana; operāciju māsas; darba vide