Eiropas Savienības Gruzijas Seperāfisma konflikts:konfliktu novēršana un atrisināšana - Tavberidze, Vazha (Latvijas Universitāte, 2010)
With this publication, the author attempts to research the issues of conflict prevention and resolution in Georgia and the involvement of European Union in the process. Ethno political conflicts in Georgia, their origin and future development have been a largely discussed topic nowadays, yet there is little knowledge in international society about their actual stage and perspectives. Therefore, talks and opinions about conflict resolution in Georgia often are used to be controversial, if not radically confronting. Among the major international actors who remain interested in conflict resolution processes in Georgia, the European Union carved is carving out a niche for itself with its distinctive approach to the matter. EU has developed a wide range of external relations competences in recent years. One facet of the EU as an international actor that has received less attention from analysts is the EU’s capacity in the area of conflict prevention and resolution. Contributing to the settlement and resolution of conflict requires impressive skills in mediation and peacebuilding. The EU has an impressive set of measures contributing towards external relations, but whether it can apply its assets in a coherent and effective way remains still unclear. This paper presents a case study of EU conflict prevention and resolution policy in the conflicts of Georgia. The main question came as whether the EU can contribute to the resolution of these ‘frozen’ conflicts without the leverage of membership and how successful were the EU's efforts in the fields of conflict resolution in Georgia region. The paper bears a criticizing character, concluding that the EU lacks expertise in this important foreign policy area, and argues for a more focused, and comprehensive EU approach to the conflicts in Georgia.

Maģistra darbā autors pēta jautājumus par konfliktu novēršanu un atrisināšanu Gruzijā, kā arī Eiropas Savienības iesaisti šajā procesā. Etnopolitiskie konflikti Gruzijā, to izcelsme un attīstība nākotnē ir jautājumi, kas mūsdienās tiek bieži apspriesti. Tomēr ir jāņem vērā, ka starptautiskajai sabiedrībai ir nelielas zināšanas par šo jautājumu. Tādēļ viedokļi par konfliktu risināšanu Gruzijā bieži ir pretrunīgi, strīdīgi un pat radikāli konfrontējoši. Kā viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem aktoriem, kas ir ieinteresēti konfliktu atrisināšanā Gruzijā ir Eiropas Savienība, kurai ar tās atšķirīgo pieeju ir specifiska loma šajā jautājumā. ES ir attīstījusi plašu ārējo attiecību kompetenču loku pēdējos gados. Viens no ES kā starptautiska aktora aspektiem, kam pievērsts mazāk uzmanības un izpētes, ir ES kapacitāte konfliktu novēršanas un atrisināšanas jomā. Konfliktu risināšana un novēršana ir jomas, kas pieprasa ievērojamas starpniecības un miera veidošanas spējas. ES ir pieejami dažāda veida līdzekļi ārējo attiecību veidošanai, tomēr neskaidrs ir jautājums par tās spēju piemērot šos līdzekļus saskaņotā un efektīvā veidā. Šis darbs atklāj tiesu praksi Eiropas Savienības konfliktu novēršanā un konfliktu atrisināšanas politiku Gruzijā. Kā galvenais jautājums tiek apskatīts, vai ES var sekmēt šo ‘’sasalušo’’ konfliktu atrisināšanu, ja par galveno virzītājspēku netiek izmantota Gruzijas iespējamā iestāšanās Eiropas Savienībā, un pēta cik sekmīgi bija ES mēģinājumi Gruzijas reģionu konfliktu atrisināšanā. Maģistra darbs kritiski aplūko šo problēmu, secinot, ka ES trūkt kompetence šajā svarīgajā ārlietu politikas jomā un apgalvo, ka ir vajadzīga mērķtiecīgāka un pārredzamāka ES pieeja konfliktu atrisināšanai Gruzijā.
The European Union and Secessionist conflicts in Georgia: Coflict prevention and resolution
Keywords: Ekonomika